Svet
5 ogledov

Odločili bodo superdelegati

Obama je po besedah Amy Klobuchar sposoben odpraviti cinizem, ki prevladuje v am Žurnal24 main
Demokratska senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, ki je slovenskega rodu, je v tekmi za osvojitev predsedniške nominacije stranke izrazila podporo kolegu iz Illinoisa Baracku Obami.
Barack Obama in Hillary Clinton nadaljujeta kampanjo, čeprav newyorška senatorka skoraj zagotovo ne bo mogla nadoknaditi zaostanka v delegatskih glasovih za nacionalno konvencijo konec avgusta v Denverju, kjer bodo potrdili zmagovalca. Obama ohranja vodstvo v številu osvojenih delegatov na volitvah in strankarskih zborovanjih, odločili pa  bodo tako imenovani superdelegati, strankarski veljaki, ki se lahko odločijo po svoje. Klobucharjeva, ki je prišla v senat po zmagi na volitvah leta 2006, je ena od teh superdelegatov.

K odločitvi pripomogla hčerka
Senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar je povedala, da jo nadaljevanje prepirov med kampanjama obeh kandidatov skrbi, zato se je bila prisiljena odločiti med obema. Odločila se je tudi zaradi mnenja svoje 12-letne hčerke in je tako zadnja v vrsti superdelegatov, ki se odločajo zaradi navdušenja, ki med mladimi vlada nad Barackom Obamo. Obama je po njenih besedah sposoben odpraviti cinizem, ki prevladuje v ameriški politiki v času predsednika Georgea Busha .

Kot je še dejala Klobucharjeva, je bila odločitev težka, ker spoštuje tudi Clintonovo, zato si želi, da bi senatorka še naprej ostala v tekmi za nominacijo. Klobucharjeva je zdaj komaj druga zvezna senatorka, ki je podprla Obamo. Pred njo je to storila Claire McCaskill iz Misurija. Obama in Clintonova imata sicer zdaj na svoji strani vsak po 13 senatorjev in senatork.


Da bi odstopila ... ne, ne še! © Reuters

 

Naslednje demokratske volitve bodo 22. aprila v Pensilvaniji, kjer v anketah zanesljivo vodi Clintonova. Demokratski senator iz Pensilvanije Bob Casey , ki je podprl Obamo, je na ameriški televiziji ABC priznal, da meni, da bo senatorka verjetno zmagala. Tako meni tudi guverner Pensilvanije Ed Rendell , ki podpira Clintonovo, čeprav je dodal, da Obama uspešno zmanjšuje zaostanek v anketah.

Pelosi poziva k izboru kandidata
Nancy Pelosi , govornica predstavniškega doma, je pozvala k hitremu koncu tekme za demokratsko nominacijo. Meni, da je zelo pomembno čim prej podpreti enega od kandidatov, če želi stranka zmagati v boju za Belo hišo. Veliko število podpornikov Baracka Obame iz dneva v dan poziva Hillary Clinton k odstopu od predsedniške tekme.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.