Svet
581 ogledov

Odločitev je padla: BiH se lahko začne pogajati za vstop v EU

evropska komisija Shutterstock
Evropska komisija bo danes priporočila začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino, je danes v Evropskem parlamentu povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. BiH je po njenih besedah namreč pokazala, da lahko izpolni pogoje za članstvo, bo pa pred pridružitvijo morala narediti še dodaten napredek.

"Odkar smo ji podelili status kandidatke, je Bosna in Hercegovina naredila občudovanja vredne korake naprej. V nekaj več kot enem letu je naredila večji napredek kot v celem desetletju," je v Strasbourgu povedala von der Leyen.

Pri tem je izpostavila polno uskladitev BiH z evropsko zunanjo in varnostno politiko. Po njenih besedah pa Sarajevo sprejema tudi pomembne zakone, med drugim o preprečevanju nasprotja interesov, o boju proti pranju denarja ter o preprečevanju financiranja terorizma. Prav tako izboljšuje upravljanje migracij, saj je BiH pripravljena na začetek pogajanj o sodelovanju z evropsko agencijo Frontex.

"Seveda bo potreben dodaten napredek, da se bo lahko pridružila naši uniji. Vendar pa ta država kaže, da lahko izpolni pogoje za članstvo in upe državljanov po pridružitvi naši družini. Zato bomo danes Svetu EU priporočili začetek pristopnih pogajanj z Bosno in Hercegovino," je poudarila predsednica komisije.

Dodala je, da je sporočilo, ki prihaja iz BiH, jasno, zato mora biti jasno tudi sporočilo EU. "Prihodnost Bosne in Hercegovine je v naši uniji," je dejala in požela aplavz evropskih poslancev.

Evropska komisija bo danes sprejela poročilo o napredku BiH na poti v EU, ki bo podlaga za odločanje o začetku pristopnih pogajanj na zasedanju voditeljev držav članic konec prihodnjega tedna. Še pred tem bodo poročilo prihodnji torek obravnavali ministri članic EU za evropske zadeve.

BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016. Evropska komisija ji je nato leta 2019 postavila 14 pogojev, ki bi jih morali izpolniti za status kandidatke. Čeprav BiH pogojev še ni izpolnila, ji je EU decembra 2022 v luči vojne v Ukrajini vseeno podelila status kandidatke. Zdaj pa se ji torej obeta še začetek pogajanj.

Komentarjev 6
  • jezero 09:03 13.marec 2024.

    Srbi so že popolnoma razbili Črno goro, isto se dogaja z BiH. Kosovo jim je le dimna zavesa. Prav lepo napredujejo in mnogim vplivnežem je to všeč. Ne samo Rusom.

  • Jernej65 15:09 12.marec 2024.

    Milošičeva Velika Srbija je pokopana. Vsi gredo naprej, samo Mala Srbija lovi svoj lasten rep in se smili sama sebi.

  • Avatar Leon
    Leon 13:34 12.marec 2024.

    EU potrebuje kanonfuter . Vsi v vojsko in na fronto .