Svet
2126 ogledov

Odločitev padla: Obvezno nošenje mask na letalih ni v skladu z ustavo

letalo potniki stavardesa Epa
Ameriška zvezna sodnica Kathryn Kimball Mizzele, ki jo je na položaj imenoval prejšnji predsednik ZDA Donald Trump, je v ponedeljek odločila, da obvezno nošenje zaščitnih mask zaradi covida-19 v letalskem prometu - kakor tudi drugje v javnem prometu - ni v skladu z ameriško ustavo, in je blokirala odlok vlade.

Sodnica je odločila, da zvezna vlada nima ustavnih ali zakonskih pooblastil, da od državljanov zahteva nošenje mask za ohranitev življenja in zdravja. Zvezne zdravstvene oblasti po njenem prepričanju niso ustrezno utemeljile tega ukrepa.

Sklenila je, da je edina pot naprej, da se pravila razveljavijo po celotnem ozemlju ZDA in ne samo tam, kjer živijo tisti, ki so vložili tožbo. "Naš sistem vladnim agencijam ne dovoljuje nezakonitega ukrepanja, četudi gre za pohvalne cilje. Zato mandat za maske razglašam za nezakonitega in ga končujem," je odločila sodnica.

Vlada predsednika Joeja Bidna se ni nemudoma odzvala na sodničino odločitev na 59 straneh, ki jo je v ponedeljek šele preučevala. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala le, da gre za odločitev, ki jih je razočarala.

Nemudoma pa so se s pohvalami na račun sodnice, ki je po dveh letih pandemije razveljavila ukrep, ki je bil do začetka leta 2021 prostovoljna odločitev letalskih družb, oglasili Trumpovi republikanci, na čelu s prvoborcem proti ukrepom za zajezitev pandemije, guvernerjem Floride Ronom DeSantisom, ki bi rad konkuriral Trumpu na predsedniških volitvah leta 2024.

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je pred kratkim podaljšal obvezno rabo mask v letalskem prometu do 3. maja, da malce bolje preuči vpliv nove podrazličice omikrona BA.2.

Nekatere letalske družbe, kot je United, so sporočile, da bodo obvezno rabo mask obdržale, dokler jim zdravstvene oblasti ne bodo svetovale drugače. Podjetja sicer menijo, da bo večina ljudi dovolj pametnih in bodo še naprej nosili maske, ne glede na to ali bodo obvezne ali ne.

Komentarjev 2
  • Barbara_Clark 09:54 19.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar pantani
    pantani 09:27 19.april 2022.

    Zanimivo,še so ljudje,ki si upajo!!! Bojim pa se,da bo ta sodnica umrla v sumljivih okoliščinah!!!