Svet
696 ogledov

Odločitev povečala pritisk na Joseja Bidna

joe biden Profimedia
Zvezni sodnik v Teksasu razveljavil program za zaščito mladoletnih priseljencev pred izgonom iz ZDA.

ZAmeriški zvezni sodnik iz Teksasa Andrew Hansen je v petek razsodil v prid devetih konservativnih zveznih držav, ki trdijo, da je program zaščite pred izgonom nezakonitih priseljencev, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki, nezakonit. Odločitev je povečala pritisk na vlado predsednika Joseja Bidna, naj ukrepa za zaščito teh ljudi.

Program s kratico DACA je junija 2012 uvedel predsednik Barack Obama, ker kongres ni ukrepal in potrdil zakona s kratico DREAM, ki bi priseljence zaščitil pred izgonom.

Gre za okrog 650.000 ljudi, ki so jih kot mladoletnike v ZDA nezakonito pripeljali starši ali drugi skrbniki in so danes večinoma aktivni člani družbe s službami, izobrazbo in družinami. Druge domovine kot ZDA niti ne poznajo, vendar nenehno trepetajo pred možnostjo izgona.

V časih Obame se je pripravljal zakon o legalizaciji njihovega statusa in pridobitve državljanstva, vendar so ga republikanci blokirali. Obama je zato ukrepal sam in njegova odločitev je bila predmet številnih tožb.

Obamov naslednik Donald Trump je septembra 2017 naznanil ukinitev programa DACA, vendar je vrhovno sodišče sklenilo, da ga ni ustrezno zaprl in program je ostal pri življenju.

Biden je med predvolilno kampanjo obljubljal, da bo uredil status teh ljudi, ki jim zaradi kratice predloga zakona DREAM (sanje) pravijo sanjači.

Biden razočaran

Ameriški predsednik Biden je danes izrazil "globoko razočaranje" nad odločitvijo zveznega sodnika. Napovedal je pritožbo ministrstva za pravosodje, so sporočili iz Bele hiše. Kot je dodal, pa "lahko le kongres zagotovi trajno rešitev tako, da sanjačem omogoči pot do državljanstva", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavniški dom kongresa z demokratsko večino je ustrezen predlog potrdil marca, vendar pa so zadeve zastale v senatu. Podporniki nameravajo predlog vključiti v kakšnega od večjih zakonskih paketov, na primer proračunskega, vendar ni zanesljivo, da bodo republikanci v senatu sodelovali.

Tožbo je poleg Teksasa vložilo še osem zveznih držav z republikanskimi guvernerji in pravosodnimi ministri. Trdili so, da jim je program DACA povzročil veliko stisko in obremenil zdravstvene, izobraževalne in socialne sisteme, Obama pa da ni imel pooblastila, da ukrepa mimo kongresa.

Mehiško-ameriški pravni in izobraževalni sklad (MALDEF) in država New Jersey, ki so pred sodiščem zagovarjali program DACA, nasprotno trdijo, da je imel Obama vsa pooblastila za ukrepanje, države pa ne morejo tožiti, ker niso utrpele nobene škode s tem programom.

Sodnik je sklenil, da so države dokazale, da so bile zaradi DACA v stiski ter da zvezna vlada nima legitimnega interesa za nadaljevanje nezakonito izvajanega programa.

Sklenil je tudi, da mora kongres sprejeti zakon, če želi zaščititi sanjače. Program je razglasil za nezakonitega in zvezni vladi prepovedal njegovo širitev. Ni pa zahteval, da se sanjačem, ki so zaščiteni pred izgonom, ta zaščita odvzame.

Predsednik MALDEF Thomas Saenz je napovedal pritožbo na sodnikovo odločitev in poudaril pomen kongresnega ukrepanja s sprejetjem zakona, ki bo v skladu z voljo velike večine Američanov in volivcev.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je zagotovila, da si bodo demokrati prizadevali za zakon in pozvala republikance, naj se pridružijo spoštovanju volje ljudstva.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:44 22.julij 2021.

    Trumpovci so tako kot janševci vedno proti ljudstvu . Ali poznate primer Američana slovenskega rodu Paula Gosarja ,ki mu je Pahor podelil priznanje ? https://hudo.com/si/2021/07/20/slovenija-mu-je-dala-drzavno-odlikovanje-v-zda-pa-so-se-ga-zaradi-ekstremizma-odrekli-sorodniki-in-sponzorji/