Svet
56 ogledov

Kremelj: Izgubili smo nadzor nad separatisti

Ukrajina Slavjansk konvoj ukrajinska vojska
1/7
EPA
Ukrajinska vojska je danes razširila vojaško operacijo, s katero želi znova prevzeti nadzor nad mesti na vzhodu države, ki so v rokah proruskih aktivistov.

Kremelj nima več vpliva na proruske separatiste na vzhodu Ukrajine, je danes dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov. "Rusija je dejansko izgubila vpliv nad temi ljudmi," je izpostavil in dodal, da separatistov ne bo mogoče prepričati, naj odložijo orožje, saj so ogrožena njihova življenja. Peskov je na vprašanje, kako se bo Rusija odzvala na eskalacijo ukrajinske krize, odvrnil: "Ne morem vam odgovoriti na to vprašanje, za nas je to povsem nov element."

V ostrem tonu je Peskov ukrajinski vladi pripisal vso odgovornost za nasilje v ukrajinski Odesi, v katerem je umrlo najmanj 46 ljudi. "Roke vodstva v Kijevu so do komolcev umazane s krvjo," je poudaril. Oblasti v Kijevu je Peskov ob tem pozval, naj odpovejo za 25. maj načrtovane predsedniške volitve. V luči nasilja so namreč volitve "nesmisel" in "najmanj absurdne", njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. Kot je še dodal, je Rusija prejela na tisoče pozivov na pomoč z vzhoda Ukrajine. "Gre za krike obupa in klice na pomoč," je dejal.

Zavezani dialogu, Putin dobro obveščen

Po besedah Putinovega tiskovnega predstavnika Rusija ostaja predana dialogu. "Zavedamo se, da brez dialoga z našimi evropskimi partnerji uspeh ni mogoč," je dejal, a dodal, da dialoga ne more želeti le ena stran, povzema ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Putin je sicer po navedbah Peskova izredno zaskrbljen zaradi razvoja dogodkov v Ukrajini in načina, kako jih interpretira mednarodna skupnost. Kot je še dodal, ruski predsednik ves čas prejema aktualne informacije o dogajanju v sosednji državi s strani obveščevalcev in povezanih agencij.

Ukrajinci odločni: "Ne bomo se ustavili!"

"Aktivna faza operacije se nadaljuje. Ne bomo se ustavili," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na svojem Facebook profilu zapisal notranji minister Arsen Avakov. Dodal je, da so ukrajinske sile v Krematorsku ponoči ponovno prevzele nadzor nad televizijskim stolpom, ki je bil v rokah separatistov. Podatkov o podrobnostih akcije ali žrtvah ni navedel.

Žrtve tudi v Krematorsku

Tudi ruski mediji poročajo o spopadih v Krematorsku in okolici. Po podatkih bolnišničnih virov, na katere se sklicujejo, naj bi pri tem umrlo deset ljudi.

Novo nasilje v Slavjansku

Operacija v Krematorsku sledi operaciji v sosednjem mestu Slavjansk, ki jo je ukrajinska vojska sprožila v petek.

V Slavjansku pa je po odhodu opazovalcev izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ubitih 15 ljudi. Od tega so bili le štirje oboroženi, enajst pa jih je bilo po navedbah Itar-Tassa "miroljubnih državljanov". Oboroženi napadalci bi lahko pripadali ultranacionalističnemu Desnemu sektorju, ocenjujejo predstavniki samoobrambnih sil Slavjanska.

V vasi Andrejevka na obrobju Slavjanska pa so medtem pripadniki Desnega sektorja v ločenem incidentu ubili deset ljudi, še 40 so jih ranili. Po navedbah župana Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova ni šlo za spopad, pač pa so skrajneži streljali na neoborožene ljudi na cesti sredi vasi, ki so jih skušali ustaviti in z njimi govoriti.

Razglasili tridnevno žalovanje

V nasilju med proruskimi aktivisti in privrženci ukrajinskih oblasti, ki je v petek zvečer izbruhnilo v mestu Odesa na jugu Ukrajine, je po najnovejših podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva umrlo več kot 40 ljudi, okoli 200 jih je bilo ranjenih. V mestu so danes razglasili tridnevno žalovanje.

Rusija odgovornost za izbruh nasilja v Odesi pripisuje prozahodno usmerjenim oblastem v Kijevu in ukrajinskim nacionalistom. Kijev je na drugi strani prepričan, da so za nasilje odgovorni sodelavci nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki se je umaknil v Rusijo.

Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko pa je odgovornost pripisala Moskvi. Ta želi po njenih besedah razdeliti ukrajinsko prebivalstvo.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 14:31 03.maj 2014.

    Komu sedaj teli trije ........ mater ! Lepo vprašanje za vašo anketo na desni strani !

  • Žurnalček 14:18 03.maj 2014.

    Forza Ukrajina , jebite slamnate čarape !

  • Žurnalček 14:16 03.maj 2014.

    Zakaj sliko podnaslavljate v dvojini , ko pa so na špagci najmanj trije.