Svet
26 ogledov

Odnesel ga je doktorat

Zdaj že nekdanji minister. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nemški obrambni minister Karl-Theodeor zu Guttenberg je odstopil potem, ko se je znašel pod plazom kritik zaradi obtožb o plagiatorstvu svoje doktorske naloge.

Odločitev je sprejel, ker ni več mogel opravljati svojih nalog, in ob tem dejal, da gre za "najbolj boleč korak" v njegovem življenju. "Vedno sem bil pripravljen na boj, a sem dosegel svoje meje," je priljubljeni 39-letni minister Karl-Theodeor zu Guttenberg dejal na tiskovni konferenci in se za podporo zahvalil nemški kanclerki Angeli Merkel in članom svoje Krščansko socialne unije (CSU).

Dodal je, da ne more več prevzemati odgovornosti, da bi afera vplivala na delo vojske. Minister za obrambo "potrebuje enovito koncentracijo in delo brez napak", je dejal zu Guttenberg, ki je še spomnil, da je začel z največjo reformo nemške vojske v njeni zgodovini.

Nemški obrambni minister se je znašel pod plazom kritik, da naj bi v svoj doktorat iz leta 2007 vključil prepisane posamezne odstavke drugih avtorjev, pri tem pa tega ni ustrezno označil. Očitke o namernem prepisovanju je minister zanikal, je pa priznal napake pri citiranju. Univerza v Bayreuthu mu je na njegovo zahtevo prejšnji teden nato odvzela doktorski naziv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.