Svet
20 ogledov

"Janukovič doživel srčni napad"

Victor Janukovič EPA
Putin zanikal navedbe, da je nekdanji ukrajinski voditelj mrtev.

Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je po poročanju nekaterih ruskih medijev v bolnišnici zaradi srčnega napada. Njegovo stanje je po navedbah časnika Moskovsky Komsomolets, ki se sklicuje na neuradne vire Komsomolets "resno".

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v začetku tedna zanikal poročila, da je Janukovič umrl zaradi srčnega napada. V torek je dejal, da je njegov nekdanji zaveznik "živ in zdrav" ter da se je z njim sestal pred nekaj dnevi. Kot je dodal, bi pa bil nekdanji ukrajinski voditelj že mrtev, če ga ne bi v Sevastopolu rešile ruske sile. Janukoviča v javnosti niso videli od njegove zadnje novinarske konference pred enim tednom.

Na Interpolu preučujejo zahtevo za tiralico

Iz Interpola so medtem sporočili, da preučujejo zahtevo Ukrajine po razpisu mednarodne tiralice za Janukovičem. V primeru, da bo ukrajinsko zahtevo odobril, bo organizacija za Janukovičem izdala rdečo tiralico in s tem seznanila 190 držav članic Interpola.

Kje se Janukovič trenutno nahaja, ni znano. Moskva je sporočila, da naj bi konec februarja pripotoval v Rusijo in naj bi se nahajal v Rostovu na Donu.

"Odnosov ne bi smeli žrtvovati"

Ameriški in ruski predsednik sta v četrtek ponovno govorila po telefonu. Barack Obama je Vladimirju Putinu predlagal pot za izhod iz sedanje krize zaradi ruskih dejanj v Ukrajini.

Putin je v pogovoru, ki je trajal eno uro, med drugim dejal, da so odnosi med ZDA in Rusijo preveč pomembni za varnost in stabilnost sveta. Zato jih ne bi smeli žrtvovati za posamične, čeprav pomembne mednarodne težave.

Sankcije ZDA

Obama je ponovil, da ruska dejanja v Ukrajini pomenijo kršitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine, vendar pa je možen izhod iz sedanje krize. Obama je dejal, da mora priti do neposrednih pogovorov med ukrajinsko in rusko vlado, ob pomoči mednarodne skupnosti.

Protesti pred Belo hišo | Avtor: Reuters Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je izglasoval milijardo dolarjev pomoči v obliki posojilnih jamstev za Ukrajino, nadaljuje pa se tudi razprava o dodatnih ukrepih proti Rusiji.

"Ruska manjšina ni ogrožena"

Predstavniki State Departmenta pa so kongresnikom zavrnili vse Putinove utemeljitve za posredovanje v Ukrajini. Ruska manjšina naj ne bi bila niti najmanj ogrožena. Če se bo kriza nadaljevala in bodo ruski Ukrajinci na Krimu 16. marca izvedli referendum o priključitvi Rusiji, bodo sledile nove sankcije.

V Ukrajini pravijo, da referenduma o pridružitvi Rusije ne bodo priznali. "Spoštovali bomo zgodovinsko odločitev prebivalstva Krima. Podpiramo svobodno in demokratično odločitev krimskega prebivalstva," pa je danes povedal predsednik ruske dume Sergej Nariškin.

VS brez rešitve

Člani Varnostnega sveta (VS) Združenih narodov (ZN) so se v četrtek ponovno sestajali za zaprtimi vrati, vendar niso našli rešitve za krizo v Ukrajini. Namestnik generalnega sekretarja ZN Jan Elliason, ki je trenutno v Ukrajini, je prek videopovezave dejal, da je Ukrajina na robu in se sooča s številnimi resnimi izzivi, položaj pa se hitro spreminja.

Zagotovil je, da je položaj v Kijevu stabilen, in pohvalil zadržanost Ukrajincev ter njihove vlade, ki si prizadeva za ohranitev miru. Drugače pa je na Krimu, kjer "oboroženi elementi brez oznak" obkrožajo ukrajinske vojaške baze in zastrašujejo mednarodne predstavnike.

Komentarjev 1