Svet
14 ogledov

Odobrili spočetje otrok iz DNK treh staršev

slovenija 1.10.07, dojencek, nedonosencek, bolnica, porodnisnica, otrok, foto:is iStockphoto
Prvi otroci treh staršev bi se lahko rodili prihodnje leto.

Spodnji dom britanskega parlamenta je odobril po mnenju nekaterih sporen postopek spočetja otrok z uporabo DNK treh ljudi. Gre za kombinacijo umetne oploditve in genske modifikacije, s katero naj bi preprečili prenos smrtno nevarnih gensko pogojenih bolezni z matere na otroka.

Uporabo omenjene tehnologije je  podprlo 382 poslancev, 128 jih je bilo proti.

Prvi otroci treh staršev prihodnje leto

Po zeleni luči v spodnjem domu bo o tem vprašanju še ta mesec odločal še zgornji dom parlamenta, lordska zbornica. Če bo tudi ta odobril postopek, na Otoku znan pod imenom "otrok treh staršev", ga bo Velika Britanija legalizirala kot prva na svetu. Prvi otroci treh staršev bi lahko prišli na svet prihodnje leto.

Na ta način bodo po pisanju britanskega BBC lahko pomagali okoli 150 parom letno oziroma materam kot je Britanka Sharon Bernardi, ki ima mitohondrijsko bolezen in je zaradi tega izgubila že sedem otrok.

Postopek, ki so ga razvili znanstveniki z univerze v Newcastlu, poteka tako, da mati oziroma ženska, ki ima katero od mitohondrijskih bolezni in si želi otroke, priskrbi svoj genski material, ki ga v laboratoriju izločijo iz ene same celice. Druga ženska, ki nima mitohondrijskih bolezni, prispeva jajčece, ki mu odstranijo jedro. Edini genski material v celici donatorke je tako v mitohodrijih.

Jedro iz jajčeca matere nato vstavijo v jajčece donatorke ter to oplodijo s spermo očeta. Oplojeno celico nato vstavijo v maternico matere, tako kot pri običajni umetni oploditvi.

Okvarjene mitogondrije otrok lahko podeduje samo po materi

Mitohondriji so membranske strukture, ki služijo celičnemu dihanju in so v celicah glavni vir energije. Imajo svoj DNK, ki ne vpliva na lastnosti, kot je videz. Okvarjeni mitohondriji, ki jih otrok lahko podeduje samo po materi, lahko povzročijo okvare možganov, atrofijo mišic, odpoved srca in slepoto.

S postopkom "otrok treh staršev" ima otrok 0,1 odstotek DNK ženske, ki je donirala jajčece, s tem pa je tudi onemogočen prenos okvare mitohondrijev na prihodnje generacije, še pojasnjuje BBC.

Cerkev odločno proti

Vprašanje legalizacije postopka je v Veliki Britaniji sprožilo burne razprave, visoki cerkveni predstavniki pa so pozvali k ustavitvi postopka za legalizacijo. Nasprotniki postopka znanstvenikom očitajo, da se igrajo Boga.

A profesor Doug Turnbull z univerze v Newcastlu očitke zavrača in poudarja, da je poglaviten namen raziskav pomagati "popraviti način delovanja celičnih baterij (mitohondrijev) pri otrocih mater s podobno okvaro celičnih baterij - nič več, nič manj".

Komentarjev 2
  • dimnikar 21:19 03.februar 2015.

    Ni idealno, ni pa nič drugače kot zdaj, ko imajo bogataši itak večjo izbiro v genskem bazenu in s tem kvalitetnejše otroke. Poleg tega jim lahko nudijo veliko, veliko boljše življenje, oskrbo in seveda zdravstvo ter izobrazbo. Tole je samo ...prikaži več en košček sestavljanke. Sicer pa zaenkrat gre za odstranitev življenje ogrožujočih lastnosti, ne pa dodajanje pozitivnih (in ja, je velika razlika, ta odločitev ne pomeni slednjega).

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:51 03.februar 2015.

    bolano ... to pomen da bojo bogataši zdej imel super otroke ..reveži bojo imel pa gensko manj popolne otroke ki se bojo mogl kosat z super otroki..... ni dobr to no.