Svet
14 ogledov

Odobrili terminal v Tržaškem zalivu

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Italijanska komisija je odobrila načrt za gradnjo morskega plinskega terminala v Tržaškem zalivu, za katerega se zavzema nemški velikan Eon.

Komisija, ki je na italijanskem ministrstvu za okolje pristojna za okoljsko presojo načrtov, je tako do zdaj odobrila kar dva načrta za izgradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu (enega v Žavljah pri Trstu). Poleg tega so odobrili še načrt za izgradnjo podmorskega plinovoda, ki bi povezoval kopenski terminal pri Žavljah s plinsko centralo v Vilešu.

Za kopenski terminal
Tržaški župan Roberto Dipiazza je dejal, da se je tržaška občina vedno zavzemala izključno za gradnjo kopenskega plinskega terminala pri Žavljah, saj je tam degradirano območje, za sanacijo katerega se sam zavzema. Po njegovih navedbah naj bi Slovenija zahtevala gradnjo enega samega terminala, zato se Trst zavzema le za kopenskega.

Za Gantarja odločitev sporna
O omenjeni odobritvi načrta slovensko ministrstvo ni seznanjeno, je pa predsednik državnega zbora Pavel Gantar poudaril, da je to sporna odločitev. Nasploh stvari pri plinskih terminalih v Tržaškem zalivu po Gantarjevem mnenju kažejo na to, da se bo morala Slovenija obrniti na Evropsko sodišče.

Slovenija bo, če bo pri načrtovanih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu ugotovila okoljevarstvene vplive, ki niso skladni s pravili evropskih direktiv, vložila tožbo zoper Italijo.

Stališča jasna, študije še ni
Italija naj bi sicer po zadnjih podatkih pripravljala študijo vseh vplivov predvidenih terminalov v Tržaškem zalivu; Evropska komisija je jasno izrazila pričakovanje, da do predstavitve študije ne bodo sprejemali nobenih odločitev glede predvidene izgradnje terminalov. Prav tako so povedali, da brez poznavanja vplivov odločitve o začetku investicij ne morejo in ne smejo biti sprejete.

 

Komentarjev 1
  • privat 10:43 24.julij 2011.

    kaj pa bojo naši politiki naredili...naj grejo našo mladino preganjat in njim grozit. Ja tam upajo..