Svet
40 ogledov

"Odpeljali smo se tja, kjer smo slišali še krike“

Reševalci Catania EPA
Po več hudih nesrečah v Sredozemskem morju v središče pozornosti stopajo tudi tisti, ki begunce rešujejo iz vode.

Maloštevilne pribežnike, ki so jih po ladijski nesreči v soboto rešili iz Sredozemskega morja, so italijanske oblasti že prepeljale v begunska taborišča – le 27 jih je preživelo utapljanje ladje, na kateri naj bi bilo več kot 700 oseb. V italijanski Catani, v kateri je glavna centrala medicinskega oddelka obalne straže, ostanejo le reševalci, med njimi 30-letni zdravnik Giuseppe Pomilla in 23-letni reševalec Enrico Vitiello.

V Catanijo vsak dan prispe več deset pribežnikov, a take nesreče kot se je zgodila pretekli vikend tudi drugo največje pristanišče Sicilije ne pomni. Ko je ladja obalne straže „Gregoretti“ po reševalni  akciji prispela na kopno je tam čakalo na stotine medijskih predstavnikov in demostrantov. 

"Razmišljam o prijateljih, ki so ostali tam zunaj.“

Pomilla in Vitiello se živo spominjata razmer. "V vodi je bilo na stotine teles, večina se ni več premikala. Bilo je grozljivo tiho. Če smo le zaslišali krik smo se odpeljali tja,“ je Pomillo povedal v intervjuju za nemški Spiegel. "Nekateri so plavali že dve uri, za večino ljudi nisem vedel, ali so še živi ali ne.“

Kasneje, že na varnem krovu ladje "Grigoretti“, je Pomilla slišal glasno ihtenje: "Spoznal sem moškega, starega okoli 24 let, ki je stal, ne sedel. Stal je, držal se je z rokami za glavo in jokal.“ Z jokajočim glasom je povedal: "Razmišljam o prijateljih, ki so ostali tam zunaj.“ Zdravnik ga je objel: "Začel sem jokati, zabolelo me je.“

"Nisem spal več kot štiri ure.“

Od sobotne nesreče sta bila Vitiello in Pomilla na morju vsak dan. "Od sobote, ko smo prejeli klic za pomoč, nisem spal več kot štiri ure. Moramo nazaj, med valovi je še na stotine ljudi, ki jih nismo našli,“ pravi reševalec Enrico Vitiello z utrujenimi očmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.