Svet
8 ogledov

Odpovedal se je odpravnini v višini 58,5 milijona evrov

Daniel Vasella je postal tarča napadov skrajnih borcev za pravice živali. Žurnal24 main
Dogovorjeno izplačilo, s katerim bi prvemu možu Novartisa plačali za to, da šest let ne bo na voljo konkurenčnim podjetjem, je v Švici povzročilo ogorčenje.

Prvi mož švicarskega farmacevtskega velikana Novartis Daniel Vasella, ki predvidoma v petek odhaja s položaja, se je odpovedal odpravnini v višini 72 milijonov frankov (58,5 milijona evrov). Dogovorjeno izplačilo, s katerim naj bi Vaselli plačali za to, da šest let ne bo na voljo konkurenčnim podjetjem, je namreč v Švici povzročilo ogorčenje.

Po ostri kritiki s strani politike, javnosti in delničarjev se je Vasella tako v torek odpravnini odpovedal. "Razumel sem, da je višina izplačila, povezana s konkurenčno klavzulo, za mnoge ljudi v Švici nerazumno visoka, pa čeprav sem jasno povedal, da bom neto znesek namenil človekoljubnim dejavnostim," je zapisal v sporočilu za javnost.

Vasella naj bi za vsako leto, ko kot eden od najbolj cenjenih in iskanih kadrov v panogi ne bo na voljo tekmecem, prejel 12 milijonov frankov. V tem obdobju naj bi odhajajoči šef, ki se ne bo potegoval za nov mandat na čelu družbe, svetoval velikanu s sedežem v Baslu.

V Novartisu pravijo, da je tak dogovor nujen, saj bi Vasellove dolgoletne izkušnje in poznavanje vseh ključnih procesov v družbi pomenili veliko konkurenčno prednost za tekmece.

Dogovor o višini odpravnine povzročil ogorčenje

Dogovor o velikanskem izplačilu je v alpski državi povzročil veliko ogorčenje, omenjalo se je celo, da gre za norost. Združenja delničarjev so napovedovala celo tožbe. Celo predstavniki švicarske vlade so trdili, da bi izplačilo škodilo socialni koheziji in zaupanju v gospodarstvo v tej sicer zelo bogati državi.

Do dogodka prihaja slaba dva tedna pred referendumom, na katerem naj bi švicarski volilci odločali o tem, da bi delničarjem podjetij dali več pristojnosti pri določanju in omejevanju nagrajevanja vodstvenih delavcev. Zadnje javnomnenjske ankete kažejo na dvotretjinsko podporo takšni pobudi.

Komentarjev 7
  • gec 16:05 20.februar 2013.

    tvojim jj so telefonirali,klobo

  • KLOBO 14:36 20.februar 2013.

    Ja, samo telefonirali so tapravim na banko (NLB, NKBM, A-banka) in so jim denar prinesli in jih prosili, če rabijo še !!

  • mkm 13:36 20.februar 2013.

    Pošteno? A se ti zdijo cene zdravil poštene? Se ti zdi cena dopolnilnega zavarovanja poštena? Verjemi da to vse gre iz naših žepov.