Svet
14 ogledov

Odpovedali vse usmrtitve do leta 2017, razlog je skoraj neverjeten

Usmrtitev s smrtonosno injekcijo EPA
Oblasti v ameriški zvezni državi Ohio poudarjajo, da so se morali za tak korak odločiti, ker je na trgu praktično nemogoče dobiti sestavine za smrtonosni koktejl, ki ga ob usmrtitvi vbrizgajo obsojencu na smrt.

Začasna prepoved smrtne kazni pomeni, da bo enajst obsojencev, ki bi jih morali usmrtiti naslednje leto, živelo vsaj leto dlje, za nekatere pa so usmrtitev prestavili na leto 2019.

V Ohiu so zadnjo usmrtitev izvedli januarja lani. Takrat so obsojencu Dennisu McGuireju vbrizgali povsem novo mešanico strupenih snovi, zaradi česar ni umrl kar 26 minut.

Evropejci rekli "ne"!

Od takrat evropska farmacevtska podjejta, ki so glavni izvoznik sestavin za smrtnonosne injekcije, nočejo več prodajati svojih izdelkov ameriškim oblastem. Zapori imajo zato velike težave pri obnavljanju zalog.

Ameriške oblasti sicer še vedno preiskujejo kako je bila sporna smrtonosna injekcija, zaradi katere se je obsojenec mučil in trpel skoraj pol ure, uporabljena.

Naslednja usmrtitev bi se v Ohiu sicer morala zgoditi 21 januarja. Ronald Phillips je bil obsojen na smrt, ker je leta 1993 posilil in umoril prijateljičino triletno hčerko. Njegovo usmrtitev so prestavili na 12. januar 2017.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • h3o 17:06 20.oktober 2015.

    v irak jih naj peljejo in povejo, da so kuffar

  • popokatopetl 12:49 20.oktober 2015.

    Kako boš pa potem nedemokratične Kitajce šimfal da tam na smrt obsojene kar streljajo?

  • kapibara 12:40 20.oktober 2015.

    kaj pa brezplačni zračni mehurček, prav tako v žilo.. baje že preizkušena zadeva W2..