Svet
41 ogledov

Odpovedanih več kot 600 letov

Letališče Tegel v Berlinu (Foto: Epa) Žurnal24 main
Zaradi stavke na dveh berlinskih letališčih so morali odpovedati okoli 650 letov.

Okoli 2000 zaposlenih stavka zaradi spora glede plač med sindikatom Verdi in upravljavcem letališč Tegel in Schönefeld. Po neuspešnih pogajanjih glede dviga plač so zaposleni danes ob 4. uri odkorakali z dela in sprva napovedali, da bodo stavkali do torka zjutraj, nato pa stavko podaljšali do srede. 

Na letališču Tegel bodo za danes odpovedali vsaj 448 letov, na Schönefeldu pa okoli 194 poletov. Upravljavec obeh letališč potnike poziva, naj preverijo status letov še preden se podajo na letališče.

Na letališčih so pojasnili, da bi lahko danes začeta stavka vplivala tudi na lete v torek. Že v petek so morali sicer zaradi stavke zaposlenih odpovedati več sto letov. Nekateri prevozniki bodo morali preusmeriti svoje lete na letališči Dresden in Leipzig, pri čemer bo vsako izmed omenjenih danes prevzelo dodatnih 25 letov.

Vzrok za stavko je že dlje časa trajajoči spor glede plač med sindikatom Verdi in upravljavcem obeh letališč, v katerem so združena vsa na letališču delujoča podjetja. Odkar je bile te storitve pred desetimi leti privatizirane, se je konkurenca občutno povečala, temu ustrezno pa plače znižale.

Sindikat zahteva zvišanje povprečne urne postavke z 11 na 12 evrov v roku enega leta, medtem ko so delodajalci plačo zaposlenim za evro na uro pripravljeni dvigniti v obdobju treh let.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.