Svet
0 ogledov

Odpravljene omejitve za delo

(Foto: istock) Žurnal24 main
S 1. majem bodo odpravljene omejitve za delo v EU za vse tiste države, ki so se EU pridružile leta 2004. Navala delavcev ne pričakujejo, saj so tisti, ki so se želeli zaposliti v eni izmed 15 držav, to že storili.

Prvega maja 2011 bodo za državljane Češke republike, Estonije, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Slovenije in Slovaške odpravljene omejitve pravice do dela v vseh državah članicah EU. Delavci iz držav, ki so se Evropski uniji pridružile leta 2004, se bodo lahko zaposlovali brez omejitve tudi v tistih državah članicah, v katerih so do konca sedemletnega prehodnega obdobja veljale omejitve na trgu dela.

Navala ne bo

Navala delavcev iz držav, kjer se bodo omejitve sprostile, ni pričakovati, saj so tisti, ki so se želeli zaposliti v eni od držav članic EU-15, to že storili.

Po sedanjih napovedih naj bi se delež prebivalcev iz osmih držav članic, ki so se Uniji pridružile leta 2004 in bodo imele od 1. maja  prost dostop do trga dela v nekdanji petnajsterici, povečal s trenutnega deleža 0,6 odstotka prebivalstva na 0,8 odstotka (3,3 milijona ljudi) do leta 2015 in na manj kot odstotek (3,9 milijona ljudi) do leta 2020.

Nekateri trgi dela so se odprli takoj
Nekatere države članice EU so svoje trge dela odprle že takoj po vstopu novih držav v EU, le Nemčija in Avstrija sta omejitve prostega pretoka delavcev iz osmih novih držav članic ohranili vse do konca sedemletnega prehodnega obdobja. Po preteklih izkušnjah in študijah bo mobilnost delavcev najverjetneje pozitivno prispevala h gospodarski rasti in odpravljanju primanjkljajev na trgu dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.