Svet
13 ogledov

Odpravnina in pokojnina za slovo

Hayward naj bi svojo odločitev lahko sporočil še danes. Žurnal24 main
Direktor britanskega podjetja, odgovornega za največjo okoljsko katastrofo v ZDA, naj bi ob svojem odhodu dobil 1,25 milijona evrov odpravnine.
Odhod Tonyja Haywarda kot direktorja BP ne bo veliko presenečenje. Presenečenje je, da je trajalo tako dolgo. Njegov primer bo učno gradivo za razpravo na poslovnih šolah o tem, kako ne voditi podjetja v primeru katastrofe
Rosabeth Moss Kanter, ameriški gospodarski portal Bloomberg

Približno sto dni po eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon v Mehiškem zalivu je iz British Petroleuma prišla novica o zamenjavi direktorja družbe Tonyja Haywarda. Njegov odstop, za katerega mnogi komentatorji pravijo, da bi se moral zgoditi že mnogo prej, naj bi po poročanju BBC potrdili na današnjem sestanku izvršnega odbora družbe. BP naj bi zapustil oktobra, do takrat pa naj bi mu po podatkih neimenovanega vira v BBC ponudili službo v skupni družbi BP in TNK v Rusiji.

V BP naj bi ga zamenjala ameriški kolega Bob Dudley, ki vodi čistilno akcijo v Mehiškem zalivu. Dudley ima po mnenju analitikov dve dobri lastnosti glede na situacijo v Mehiškem zalivu – je Američan in govori z ameriškim naglasom.

Razlog, da Hayward ni odstopil že prej, naj bi bilo "finaliziranje podrobnosti glede odhoda", kar konkretno pomeni pogajanja o odpravnini in drugih finančnih ugodnostih, ki jih bo dobil direktor družbe, odgovorne za eno največjih okoljskih katastrof.

Hayward naj bi po neuradnih podatkih britanskega časnika Daily Telegraph za svoj 28-letni vložek v podjetju prejel 1,25 milijona evrov odškodnine, kolikor znaša njegova letna plača, ter okoli 720 tisoč evrov pokojnine letno. Poleg tega naj bi lani v podjetju zaslužil 5,47 milijona evrov, od tega 1,25 milijona s plačo, 2,5 milijona z letnim bonusom, nekaj več kot milijon evrov z raznimi spodbudami in več kot pol milijona evrov z delnicami.

Izvršni svet British Petroleuma se je je sestal danes zvečer, dan pred izidom uradnega polletnega poročila. Kljub temu, da naj bi znesek v poročilu, ki ga bo BP namenil za zaustavitev iztekanja nafte iz vrtine in odškodnine ribičem znašal kar 22 milijard evrov, naj bi BP po poročanju britanskega časnika v prvem polletju vseeno pridelal deset milijard evrov dobička.

Kako ne voditi podjetja
Hayward si je poleg rdečih številk podjetja na borzi precej nepriljubljenosti nakopal tudi z neprimernimi izjavami, med katerimi izstopa tista o velikem oceanu, v katerem izlitje nafte v Mehiškem zalivu ne predstavlja večje težave, in nesočutna izjava glede katastrofe, ki je spremenila življenja ribičev, ko je dejal, da ni človeka na svetu, ki bi si bolj želel, da bi bilo vse skupaj že mimo. "Želim svoje življenje nazaj," je takrat dejal.

Komentatorka na ameriškem gospodarskem portalu Bloomberg Rosabeth Moss Kanter je o njegovem delu dejala, da bo v prihodnosti učno gradivo za razpravo na poslovnih šolah o tem, kako ne voditi podjetja v primeru katastrofe.

Haywarda naj bi nasledil Bob Dudley, ki ima dve dobri lastnosti glede na situacijo v Mehiškem zalivu – je Američan in govori z ameriškim naglasom, pravijo strokovnjaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.