Svet
13 ogledov

Odprli LGBT begunski center

Begunci v Nemčiji EPA
V Berlinu so odprli begunski center s kapaciteto za 140 oseb, ki je namenjen izključno homoseksualno in transseksualno usmerjenim prišlekom.

Za to so se oblasti odločile, ker se je na organizacijo Schwulenberatung Berlin, ki skrbi za zaščito pravic istospolno usmerjenih, zaradi groženj in nasilja obrnilo vse več ljudi.

Zaradi nasilja prosili za zaščito

"Mnogi so nas prosili za pomoč, ko je situacija v zavetiščih za begunce postala neznosna. Poročali so o diskriminaciji, kaznivih dejanjih in primerih nasilja. Pretepali so jih, jih brcali in zlorabljali. Imeli smo celo primere, ko je bilo ogroženo njihovo življenje," je za nemške medije povedala Stefan Jäkel, tiskovna predstavnica Swulenberatung Berlin. 

V center naj bi predividoma še danes namestili prvih 18 beguncev, preostalih 122 pa naj bi jih prišlo v prihajajočih tednih. 

Četudi gre za prvi tovrstni center v Nemčiji, imajo tudi v Nürembergu kapacitete za namestitev do osem istospolno usmerjenih beguncev, za kar skrbi skupina Fliederlich.

Prek sto primerov nasilja

Največja nemška organizacija za zaščito pravic istospolnih Lesben und Schwulenverband in Deutschland (LSVD) je poročala o 106 primerih nasilja proti istospolno usmerjenim beguncem, 13 od njih je bilo spolne narave. 

"Četudi niso bili zlorabljeni, se ves čas bojijo, da bo njihova spolna identiteta razkrita in bodo postali žrtve nasilja," je za medije povedal Mahmoud Hassino iz Schwulenberatung Berlin. 

Ocenjujejo, da je istospolno usmerjenih prosilcev za azil samo v Berlinu okoli 3.500.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.