Svet
27 ogledov

Odprli prvo zasebno vesoljsko letališče

Spaceport America. EPA
Britanski milijarder Richard Branson je včeraj v Novi Mehiki, ZDA, odprl prvo zasebno letališče, namenjeno poletom v vesolje.

Odprtju letališča je prisostvoval ameriški astronavt Buzz Aldrin, poleg tega pa se ga je udeležilo tudi okoli 150 od 450 ljudi, ki so že zakupili karte za polet v vesolje.

Letališče je stalo preračunano 152 milijonov evrov, na podlagi dogovora med družbo Virgin in državo Nova Mehika pa ga je plačala slednja. Karte za komercialni vesoljski polet, ki bo trajal okoli dve uri in pol, sicer stanejo slabih 150 tisoč evrov.

Slovenka raje vzela denar

Med slavnimi, ki naj bi že imeli karte, se sicer omenjajo iz sveta formule 1 poznani Michael Schumacher, Rubens Barrichello in Niki Lauda. Svojo karto naj bi imel tudi na voziček priklenjeni znanstvenik, teoretik ustroja vesolja Stephen Hawking.

Polet pa je že pred nekaj leti napovedal tudi najbogatejši Slovenec Mirko Tuš, ki je polet v vesolje sicer obljubil tudi enemu od naročnikov Tušmobila.

Nagrado je pred letom dni dobila Violeta J. iz okolice Celja. "V skladu s splošnimi pogoji nagradne igre je izžrebana nagrajenka lahko izbirala med suborbitalnim poletom in denarnim nadomestilom, pri čemer se je nagrajenka odločila za drugo možnost," pa je zapisano na strani Tušmobila.

Pripadala ji je polovica višine nagrade, torej 68 tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • dino.sepe 09:36 18.oktober 2011.

    Mirko Tuš je držal svojo obljubo. Pa tok majo nekateri za povedat čez njega. Normalno pa je da je nagrajenka izbrala denarno nagrado, sej jaz bi jo tudi. V teh časih kaj drugega ni za pričakovat. Če bi se tudi ...prikaži več ostali managerji (predvsem ti tajkunski) vsaj malo zgledovali po Mirku, bi Slovenija bila v precej boljšem stanju kot je!