Svet
298 ogledov

Odprli sefe Josipa Broza Tita

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V Srbiji so ob prisotnosti tričlanskega državnega zastopstva po pooblastilih srbskega predsednika Tomislava Nikolića odprli sefe srbske narodne banke, v katerih je takratno predsedstvo bivše SFRJ pred tremi desetletji shranilo stvari Josipa Broza Tita.

Stvari so shranili po Titovi smrti, vsebina sefov pa tudi po odprtju ostaja neznana.

Kot danes poročajo srbske Večernje novosti, je bil na čelu zastopstva, ki je v sredo odprlo sefe, Nikolićev svetovalec Oliver Antić. Več kot 30 let se ni vedelo, kaj je v sefih, ali gre samo za Titove osebne stvari ali tudi imetje, ki bi lahko pripadalo državi. Javnost naj bi za vsebino sefov izvedela šele, ko bodo primerjali dostopne popise in ponovno naredili zapisnik.

Sefe so odprli na pobudo beograjskega sodišča, na katerem poteka zapuščinska razprava članov Titove družine. Ob odprtju sicer ni bilo ne predstavnikov sodišče in ne odvetnikov Brozovih sorodnikov in dedičev. V uradu srbskega predsednika so v zvezi s tem povedali, da za to ni bilo nobenih zakonskih pogojev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V trezorju bi moralo biti po predvidevanjih odvetnikov družine Broz 11 vreč, v njih pa vse, kar so našli po Titovi smrti v maršalovi vili v Užički 15 na Dedinju, med drugim šest zadnjih Titovih plač, avtorski honorarji za knjige, nekaj zlata in nakit.

Komentarjev 2
  • privat 08:27 13.april 2013.

    koga boš komu tožil??...če je vse mafija!! Vsi predali v srbskih bankah so že zadavnej pregledani in privatizirani!

  • Žurnalček 10:25 12.april 2013.

    Kaj se čaka . Tožite Srbijo za protipravno dejanje in kršitev pogodb in uzanc iz Banditerove komisije in pogodbe.