Svet
1483 ogledov

Odredili obvezno cepljenje vseh državnih uslužbencev

Pandemija covid-19 v ZDA
1/5
Epa
Zvezni uslužbenci in pogodbeniki so imeli doslej na izbiro cepljenje ali pa redno tedensko testiranje na novi koronavirus. Zdaj te možnosti ni več.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek odredil obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki prejemajo plačo iz zveznega proračuna, v podjetjih z več kot 100 zaposlenimi pa se bodo morali ti ali cepiti ali pa tedensko testirati. Napovedal je vrsto drugih ukrepov za zajezitev vnovičnega naraščanja okužb in smrti zaradi covida v ZDA.

Zvezni uslužbenci in pogodbeniki so imeli doslej na izbiro cepljenje ali pa redno tedensko testiranje na novi koronavirus, zdaj pa te možnosti ni več in se bodo morali cepiti. V nasprotnem primeru jih čaka disciplinski postopek, ki mu lahko sledi odpoved delovnega razmerja. Biden je v skladu s tem podpisal dva izvršna ukaza.

Podjetja z več kot 100 zaposlenimi imajo še vedno izbiro cepljenje ali redno tedensko testiranje. Vsaka posamezna kršitev bo podjetje stala 14.000 dolarjev. Podjetja bodo morala omogočiti plačani dopust za cepljenje. Vsi ti ukrepi zajemajo okrog 100 milijonov ljudi.

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA | Avtor: Epa Epa

"Potrpljenje nas počasi mineva"

Biden je dejal, da se je doslej z najmanj enim odmerkom v ZDA cepilo več kot 200 milijonov ljudi, okrog 80 milijonov pa se za cepljenje še ni odločilo, čeprav imajo za to vse možnosti in je cepljenje brezplačno.

"Doslej smo bili potrpežljivi, ampak nas potrpljenje počasi mineva, vaše zavračanje cepljenja pa škodi vsem," je dejal Biden, ki je julija zaradi pospešitve cepljenja prehitro razglasil "svobodo pred koronavirusom". "Manjšina, ki se ne cepi, lahko povzroči veliko škode in to tudi delajo," je opozoril.

V ZDA trenutno beležijo 300 odstotkov več okužb kot lani v tem času, več kot podvojeno je število hospitalizacij ter smrti zaradi covida-19. "Ne gre za svobodo ampak za zaščito vas samih ter ljudi okrog vas," je dejal Biden.

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA | Avtor: Epa Epa

Višje kazni za tiste, ki nočejo nositi maske

Napovedal je, da se bodo morali cepiti prav vsi zdravstveni in drugi delavci v vseh ustanovah, ki prejemajo denar iz zveznih skladov medicare in medicaid, kar je velika večina. To sta zvezna programa zdravstvenega zavarovanja starejših in revnih.

Med Bidnovimi ukrepi je tudi dvakrat višja kazen za vse letalske potnike, ki nočejo nositi maske, in za vse, ki počnejo enako v zveznih poslopjih.

Zvezna vlada bo povečala zaloge testov za koronavirus, veletrgovine pa bodo začele prodajati komplete za samotestiranje. Biden tudi namenja dodatno pomoč šolam za varno izvajanje pouka ter poziva upravljavce športnih dvoran, gledališč in drugih večjih objektov, da od občinstva zahtevajo dokaz o cepljenju ali negativni test za vstop.

Bidnova ukaza za zvezne uslužbence in pogodbenike dovoljujejo izjeme za cepljenje iz verskih ali zdravstvenih razlogov.

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus | Avtor: Epa Epa

Dnevno umre približno tisoč ljudi

Avgustovska anketa tiskovne agencije AP je ugotovila, da 55 odstotkov Američanov podpira obvezno cepljenje zveznih uslužbencev, 21 odstotkov temu nasprotuje, drugi pa nimajo mnenja. Podobno razmerje je tudi glede cepljenja zdravstvenih delavcev, učiteljev in vseh, ki delajo neposredno z ljudmi.

V ZDA je precepljenih 177 milijonov od več kot 300 milijonov Američanov, trenutno pa dnevno potrdijo približno 140.000 okužb, umre približno 1000 bolnikov s covidom.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.