Svet
18 ogledov

"Odsekal mi je roko, a ne z enim udarcem"

otrok iz Sierra Leoneja Reuters
Haaško sodišče bo jutri sprejelo odločitev, ali je nekdanji liberijski voditelj Charles Taylor kriv za zločine proti človečnosti. Njegovi uporniki so imeli posebno metodo – ljudem so sekali okončine, se spominja eden od preživelih.

"Prijeli so me in podrli na tla, stopili so mi na prsi. Iskal sem hrano za otroke, že tri dni nismo jedli. Eden od upornikov je prinesel sekiro in mi odsekal levo roko, a ne z enim udarcem; zamahnil je petkrat, šestkrat." Tako se Edward Conteh, predsednik društva amputiranih žrtev, v intervjuju za BBC spominja diktature Charlesa Taylorja. Sekanje okončin je bila značilnost upornikov. Prizanesli niso niti otrokom, velikokrat pa so sekanje izvajali celo otroci, ki so jih uporniki zlorabili za vojake.

Taylor je vodil sosednjo Liberijo, a njegov vpliv se je razširil na Sierri Leone, kjer so njegovi pristaši, ki jih je tudi financiral, brutalno obračunavali z ljudmi. Taylor je obtožen zločinov proti človečnosti, množičnih pobojev in posilstev, ugrabitev ter zlorabljanja otrok za otroke-vojake.

 

Obsodbo bodo čakali na ulicah

"Na radiu sem ga slišal, kako je grozil, da bo Sierra Leone okusil grenkobo vojne in res smo jo občutili," pripoveduje Conteh. Po štirih letih sojenja Taylorju jutri pričakuje obsodbo haaškega sodišča.

Prebivalci Sierre Leone jo bodo pričakali na ulicah glavnega mesta. Celoten sodni postopek je bil zanje neke vrste obred, da bi vsaj približno razumeli, zakaj se jim je zgodilo, kar se jim je zgodilo. Obsodba bo zanje nov mejnik na dolgi poti do okrevanja zaradi grozot vojne, pravi Conteh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.