Svet
11 ogledov

Odškodnina na osebo, ne po kosu

prtljaga torba Žurnal24 main
V primeru izgubljene prtljage morajo letalske družbe plačati odškodnino na osebo, ne glede na to, koliko kosov prtljage so ji izgubile.

Do odločitve, da se odškodnina za izgubljeno prtljago plačuje na osebo, so prišli po sodnem procesu, v katerem je štiričlanska španska družina tožila letalsko družbo Iberia za izgubljeno prtljago. Odslej morajo letalske družbe odškodnino za izgubljeno prtljago plačati do tisoč sto evrov na osebo.

Družina Espada Sanchez je namreč tožila špansko letalsko družbo Iberia, ker so jim na letu iz Barcelone v Pariz izgubili prtljago in se niso strinjali, da bi jim odškodnino plačali po izgubljenem kosu prtljage.

En kovček – več odškodnin

Sodišče Evropske unije s sedežem v Luksemburgu je odločilo, da so letalske družbe odgovorne za plačilo odškodnine potnikom, ne glede na to, koliko kosov prtljage so jim izgubile. Gre predvsem za primere, ko si več potnikov deli npr. en sam kovček, kar je pri družinah pogosto. In pri tem ima vsak član družine pravico do odškodnine, je odločilo sodišče.

Dokaz tudi skupna prijava na let

Potniki morajo sicer dokazati, da imajo svoje stvari v kovčku drugega. Pri družini zadostuje že skupen nakup letalskih kart ali pa skupna prijava na let, je še odločilo sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.