Svet
3 ogledov

Odškodnina za tri ure zamude

letalo Shutterstock
Sodišče Evropske unije (EU) v Luksemburgu: Letalski potniki imajo pri zamudi, daljši od treh ur, pravico do odškodnine.

Letalske družbe so plačila odškodnine oproščene le, če je zamuda posledica izrednih razmer, v razsodbi ugotavlja sodišče.

Pravo (EU) določa, da lahko potniki v primeru odpovedi leta prejmejo pavšalno odškodnino v znesku od 250 do 600 evrov.

Sodišče je tako razsodilo, da lahko potniki, če so prispeli v končni kraj svojega potovanja tri ure ali več po prvotno načrtovanem času prihoda, od letalske družbe zahtevajo pavšalno odškodnino. Gre namreč za primerljiv položaj kot v primeru, da je let v zadnjem trenutku odpovedan, saj v obeh primerih potniki izgubijo čas.

Rešijo jih izredne razmere

Odškodnine potniki sicer ne morejo uveljavljati, če lahko letalski prevoznik dokaže, da so za zamudo krive izredne razmere, ki se jim ne bi bilo mogoče izogniti niti ob sprejetju vseh ustreznih ukrepov. Gre torej za razmere, nad katerimi letalski prevoznik nima dejanskega nadzora, pojasnjujejo sodniki.

Sodišče je pravo EU znova pojasnjevalo na zahtevo dveh nacionalnih sodišč. Ob tem je zavrnilo še trditve letalskih družb, da se na evropsko pravo ni mogoče sklicevati v zvezi z leti, ki so imeli zamudo pred datumom te sodbe. Časovnih učinkov sodbe ni treba omejiti, poudarja sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.