Svet
20 ogledov

Odstop zaradi protiterorističnih predlogov

Pariz - napad ob obletnici EPA
Francoska pravosodna ministrica Christiane Taubira je odstopila. Odstop je najavila tik preden naj bi se v parlamentu začela razprava o predlogih ukrepov za boj proti terorizmu v državi.

Ministrica Christiane Taubira naj bi nasprotovala predvsem ukrepu, da bi francoskim državljanom z dvojnim državljanstvom odvzeli francoskega, če bi bili obsojeni za teroristično dejanje.

"Včasih odpor pomeni vztrajati, včasih pa pomeni, da odideš," je na Twitterju zapisala ministrica, sicer priljubljena političarka pri socialistih predsednika Francoisa Hollanda, a tudi priljubljena tarča kritik desnih republikancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hollande je za njenega naslednika že imenoval Jean-Jacquesa Urvoasa, sedanjega predsednika parlamentarne komisije za pravna vprašanja, da bo "izvedel ustavno reformo", so sporočili iz francoskega pravosodnega ministrstva.

Hollande je po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi, zahteval reformo ustave s sprejemom niza ukrepov, med drugim tudi možnost odvzema državljanstva, s čimer naj bi okrepili varnost v državi. Veliko francoskih državljanov je namreč odšlo oz. še vedno odhaja v vrste Islamske države in na bojišča v Sirijo in Irak. Tudi napadalci v Parizu naj bi se urili v Siriji in nato v Franciji izvedli pokol.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:37 27.januar 2016.

    To je treba tud pri nas. Odvzeti državljanstvo vsem , ki imajo protizakonito tudi drugega ! Pa smo rešeni Balkanske mafije !