Svet
14 ogledov

Odstopil ciprski finančni minister

ciper EPA
Ciprski finančni minister Mihalis Saris je danes odstopil. Kot je pojasnil, je eden od razlogov za odločitev dejstvo, da je bil v preteklosti predsednik banke Laiki, katere propad je pomembno prispeval k finančnemu zlomu države

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je Sarisov odstop sprejel. Ob tem se mu je zahvalil za njegov velik prispevek v "zahtevnih pogajanjih" s trojko mednarodnih posojilodajalcev.

Sarisa bo nasledil dosedanji minister za delo Haris Georgiades, je pojasnil tiskovni predstavnik Anastasiadesa Hristos Stilianides.

Preiskujejo politike

Ciprsko državno tožilstvo naj bi danes začelo preiskovati domneve, da so nekateri politiki in gospodarstveniki dobili kredite ciprskih bank in jih nato le delno ali sploh ne odplačali. Posebna komisija pa naj bi preučila govorice, da so posamezniki tik pred zaprtjem bank na Cipru pred dvema tednoma s svojih računov dvignili visoke vsote denarja.

Banke spet odprte

Po velikonočnih praznikih bodo danes vrata znova odprle banke, ki so jih v četrtek odprli prvič po 16. marcu. Paničnega navala varčevalcev, ki so ga nekateri napovedovali, minuli teden ni bilo.

A to bi se morda lahko spremenilo, potem ko je predstavnik največje ciprske banke Bank of Cyprus Mario Skandalis v soboto priznal, da bi lahko varčevalci propadlih bank, katerih vloge presegajo sto tisoč evrov, izgubili tudi do 60 odstotkov vlog.

Grški mediji so medtem prejšnji teden objavili seznam politikov, ki naj bi med letoma 2007 in 2012 prejeli zelo ugodna posojila v bankah Bank of Cyprus in Laika. Številnim kreditov tudi ni bilo treba v celoti odplačati.

700 milijonov evrov v tujino

Mediji so razkrili tudi, da so nekatera ciprska in evropska podjetja tik pred zaprtjem bank na Cipru v sredini marca prenakazala okoli 700 milijonov evrov v tujino.

Ciprski parlament je ustanovil posebno komisijo, sestavljeno iz treh uglednih sodnikov, ki naj bi preiskala te domneve. Prav tako se bo s tem ukvarjalo državno tožilstvo. Kot je napovedal državni tožilec Petros Klerides, bodo delo začeli danes.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je v ponedeljek zatrdil, da ne bodo prizanesli nikomur. Razširile so se namreč govorice, da so med tistimi, ki so še pravi čas zavarovali svoje premoženje, tudi vodilni politiki in njihovi sorodniki, vključno s sorodniki samega Anastasiadesa.

Komentarjev 1
  • erikkk 10:27 02.april 2013.

    Tole je največja svinjarija.. Upam da kazen tudi ne bo privilegij.ja kaj si ti ljudje gredo. Nekoga za 1000€ bi nekoga zadavili. Take pa podpirajo celo z odpisi. To se more nehat.