Svet
5 ogledov

Odstopil francoski premier

Jean-Marc Ayrault, francoski premier Reuters
Kljub zmagi Anne Hidalgo v Parizu so socialisti na nedeljskih volitvah doživeli hud poraz, po katerem je premier Jean-Marc Ayrault odstopil.

Potem ko so vladajoči socialisti na nedeljskih lokalnih volitvah v Franciji doživeli hud poraz, je premier Jean-Marc Ayrault danes sporočil, da odstopa s čela vlade v Parizu. Po poročanju francoskih medijev naj bi Ayraulta na položaju premiera nasledil sedanji notranji minister Manuel Valls.

Zmaga nove pariške županje Anne Hidalgo je skorajda edini razlog za slavje francoskih socialistov, saj je bila v večini države vladajoča socialistična stranka francoskega predsednika Francoisa Hollanda poražena. Zmagovalec lokalnih volitev je desnosredinska stranka UMP.

Unija za ljudsko gibanje (UMP) bo imela župane v nekaterih večjih mestih, ki so jih doslej vodili socialisti, kot sta Toulouse in Limoges, kjer je bila levica na oblasti več kot stoletje. Vodja UMP Jean-François Copé govori o "veliki zmagi" in predsednika Françoisa Hollanda poziva k spremembi politike. Po napovedih bo zato predsednik zelo kmalu, morda že danes, opravil nekatere spremembe v vladi.

"Črna nedelja"

Eden od socialističnih poslancev je včerajšnji dan že označil za "črno nedeljo". Notranji minister Manuel Valls je poudaril, da so izidi poraz levice in vlade tako na lokalni kot na nacionalni ravni. "Volilci so izrazili pričakovanje in tudi jezo," je dejal. Po še nedokončnih izidih volitev je desnica dobila skoraj 46 odstotkov glasov, levica dobrih 40 odstotkov, skrajna desnica pa 6,84 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzpon skrajne desnice

Skrb vzbujajoč je izjemen vzpon skrajno desne stranke Nacionalna fronta z Marine Le Pen na čelu, čeprav jim v drugem krogu ni uspelo zmagati v Avignonu in Perpignanu na jugu Francije. Fronta, ki je nastopila v le 328 od skupaj skoraj 37.000 občin, je sicer zmagala v najmanj desetih srednje velikih mestih, med drugim v Béziersu in Fréjusu na jugu države. "Stopamo v novo obdobje. Postali smo tretja politična sila v državi," je v nedeljo dejala Le Penova, ki se še precej boljšega rezultata nadeja na majskih evropskih volitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.