Svet
0 ogledov

Odstopil japonski premier

abe2-main Žurnal24 main
Japonski premier Šinzo Abe je odstopil zaradi slabe podpore javnosti po hudem porazu na julijskih volitvah in zaradi vse večjih škandalov.

Japonski premier Šinzo Abe je odstopil s položaja, in sicer zaradi vse večjega pritiska javnosti in uporne opozicije, ki mu onemogoča nadaljnje delo. Na nacionalni televiziji je tako povedal, da odhaja, ker Japonska potrebuje novega voditelja, ki se bo bojeval proti terorizmu. Dodal je, da mora ljudstvo temu voditelju zaupati in ga podpirati.


Japonska vladajoča Liberalno-demokratska stranka je že sporočila, da bo naslednika izbrala 19. septembra. Za najverjetnejšega naslednika velja Taro Aso, generalni sekretar LDP in nekdanji zunanji minister, ki naj bi svojo odločitev o kandidaturi sporočil kmalu.

Abejeva vlada je sicer že dolgo pod udarom opozicije zaradi številnih škandalov, saj je odstopilo že več ministrov. Po julijskih volitvah v zgornji dom parlamenta, na katerih je Abejeva stranka doživela hud poraz, se je premier upiral pozivom k odstopu, saj je želel nadaljevati reforme.

Nasprotno pa je konservativni premier na zasedanju Apeca povedal, da ne namerava ostati na položaju, če koaliciji ne bo uspelo podaljšati mandata japonskih sil, ki v Afganistanu pomagajo ameriški vojski v boju proti talibanskim upornikom. Zakonodaja, ki japonskim ladjam omogoča sodelovanje z ameriškimi letalskimi silami, namreč poteče 1. novembra.

52-letni Abe je sicer prvi japonski premier, ki se je rodil po drugi svetovni vojni, položaj pa je prevzel šele lani.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.