Svet
33 ogledov

Odstopil Richard Nixon

Richard Nixon ob odstopu iz Bele Hiše. Ollie Atkins / Wikipedia
Na današnji dan je pred 37 leti odstopil 37. ameriški predsednik Richard Nixon.

"V zadnjih dneh mi je postalo jasno, da v kongresu ne uživam več zadostne podpore, da bi nadaljeval s predsedovanjem," je 8. avgusta 1974 v svojem 37. predsedniškem nagovoru povedal predsednik ZDA Richard Nixon.

Nixon je v Belo hišo prišel že leta 1953, saj je bil izvoljen kot podpredsednik v času predsedovanja Dwighta Eisenhowerja.
Za predsednika ZDA je prvič kandidiral leta 1960, volitve pa je izgubil proti Johnu F. Kennedyju. Za predsednika je bil končno izvoljen leta 1968.

Nixon je bil leta 1972 z ogromno večino ponovno izvoljen – njegov demokratski protikandidat je osvojil le dve zvezni državi od 50.

Med kampanjo zagrešil afero Watergate

S kampanjo za ponovno izvolitev pa se je začel tudi njegov padec, saj se je, kot se je izkazalo, za zmago posluževal zelo spornih metod.

Nixona je zrušila afera Watergate. V hotelu s tem imenom je imel sedež vrh demokratske stranke, tam pa je junija leta 1972 policija prijela pet vlomilcev.

Hotel Watergate. | Avtor: Indutiomarus / Wikipedia Indutiomarus / Wikipedia


Preiskava je ugotovila, da je denar, ki so ga prejeli za vlom, prišel iz sklada za ponovno izvolitev Nixona. Nadaljnja preiskava in zaslišanja so pokazala, da v Beli hiši obstaja sistem za snemanje vseh pogovorov. Vrhovno sodišče je od Bele hiše zahtevalo izročitev teh posnetkov, iz njih pa je bilo razvidno, da je Nixon poskušal vlom na sedež demokratske kampanje prikriti.

Ker so ga čakale odstavitev v predstavniškem domu ter morebitne kazenske ovadbe, je na današnji dan pred 37 leti podal odstopno izjavo in 9. avgusta 1974 zapustil položaj.

Predsedovanje je prevzel Nixonov podpredsednik Gerald Ford, ki je predhodnika pomilostil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.