Svet
9 ogledov

Odstopil zaradi plačanih počitnic za 20 tisoč evrov

Porto Santo Stefano na polotoku Monte Argentario. Shutterstock
Odkar je v Italiji nastopila t. i. tehnična vlada premierja Montija, je bilo škandalov občutno manj kot v času Berlusconija. A prvi član nove vlade je že moral odstopiti po razkritju, da je pred leti počitnikoval na račun skorumpiranega podjetnika.

Prvi resni škandal od nastopa mandata premierja Maria Montija je povzročil podsekretar vlade Carlo Malinconico, ki je že odstopil. Sporne so postale drage počitnice, ki mu jih je pred leti plačal podjetnik, obtožen korupcije pri pridobivanju javnih naročil.

Malinconico zagotavlja, da ni storil nič protizakonitega, da pa odstopa zaradi občutka odgovornosti. Premier Monti je njegov odstop že sprejel in se mu zahvalil za njegovo delo ter za to, da je javni interes postavil pred vse ostale pomisleke.

Počitnice za 20 tisoč evrov dobil plačane brez obljub uslug?

Počitnice, ki so zaradi spornega plačila s položaja odnesle Malinconica, je dosedanjemu vladnemu podsekretarju leta 2008 plačal podjetnik Francesco De Vito Piscicelli, ki je že bil vpleten v korupcijo. Počitnice so stale kar 20 tisoč evrov, Malinconico pa si je na njih spočil v luksuznem hotelu Pellicano na polotoku Monte Argentario v Toskani.

Da je za dopust ob obali Tirenskega morja podjetnik uspel na nekaterih javnih naročilih, je namigovalo več medijev, Malinconico pa to zanika. Kljub temu ni ostalo le pri pisanju italijanskega tiska, pač pa se je usluga končala z odstopom.

Usluge politikom niso redkost – niti pri najvišjih ne in niti ne v Nemčiji

Zaradi posojila, ki ga je pred leti prejel od soproge nekega nemškega podjetnika, so vse glasnejši pozivi k odstopu zveznega predsednika Christiana Wulffa. Toliko bolj po tem, ko se je izvedelo, da je predsednik poskušal preprečiti objavo zgodbe.

Nemški predsednik je namreč zasebno posojilo v višini okoli 500 tisoč evrov očitno dobil po nižji obrestni meri od tržne.

Že leta 2010 pa so sedanjega predsednika v deželnem zboru Spodnje Saške zaslišali glede njegovega dopustovanja na Floridi decembra 2009. Wulff in njegova družina so namreč tja brezplačno leteli v poslovnem razredu, kar naj bi stalo 3000 evrov. V skladu z deželno zakonodajo pa bi člani vlade lahko prejeli le darila v vrednosti do deset evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.