Svet
10 ogledov

Odstopila še dva škofa

Zaradi obtožb spolnih zlorab, ki jih je požela irska duhovščina, sta odstopila š Žurnal24 main
Zaradi obtožb spolnih zlorab, ki jih je deležna irska duhovščina, sta odstopila še dva škofa. Eamonn Walsh in Raymond Field sta izjavi o odstopu podala kar na polnočnici.

Škofa sta službovala v Dublinu, ob izjavah o odstopu pa sta dejala, da želita s tem prinesti mir žrtvam spolnih zlorab. Zaradi obtožb, ki jih navaja Murphyjino poročilo, so odstopili štirje irski duhovniki. Edini, ki tega še ni storil, je škof iz Galwaya Martin Drennan.

V začetku meseca je odstopil škof iz Limericka Donal Murray, v sredo pa je svoj odstop papežu Benediktu XVI. sporočil še škof iz Kildarea James Moriarty.

Zlorabljenih več kot 300 otrok
Konec novembra je bilo objavljeno več kot 700 strani dolgo poročilo, ki ga je pripravila ekipa pod vodstvom sodnice Yvonne Murphy. To je razkrilo, da je bilo med letoma 1975 in 2004 v dublinski nadškofiji zlorabljenih več kot 300 otrok.

Ugotovilo je tudi, da ni nobenega dvoma, da so dublinska nadškofija in drugi odgovorni dogodke prikrili. Poročilo je še posebej kritiziralo vlogo škofa Murraya, ki je sprva zavračal vse pozive k odstopu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.