Svet
12 ogledov

Odstranili so ji zdravo ledvico

operacija Žurnal24 main
V dubrovniški bolnišnici so pacientki pomotoma odstranili popolnoma zdravo ledvico. Do pomote je prišlo, ker sta imeli dve pacientki podobno ime.

Na operacijo sta v dubrovniški bolnišnici čakali dve ženski z istim priimkom in podobnim imenom. Ena je čakala na operacijo hrbtenice, drugi pa bi zaradi raka morali odstraniti ledvico.

Pri vnosu podatkov v računalnik je prišlo do zamenjave, zaradi katere je ena od pacientk ostala brez zdrave ledvice. Na srečo so napako opazili pravočasno in niso izvedli posega na hrbtenici pri drugi pacientki. Operaciji sta bili namreč načrtovani ob istem času, poroča Jutarnji list.

Bolnišnica je pred dvema tednoma o dogodku obvestila ministrstvo za zdravstvo, ki je zadevo predalo tudi zdravniški zbornici. "Na žalost je to resnica. Hvala bogu je pacientka dobro," je dejal minister za zdravje Darko Milinović. "Bil sem šokiran. Isti imeni in priimka, obe pacientki sta imeli težave z ledvicami in kot kaže zelo podobne rentgenske slike," je povedal minister. Po njegovih besedah se bolnišnica že pogovarja s pacientko in njenimi svojci o morebitni poravnavi.

Zdravniška zbornica je že začela preiskavo, ki bo pokazala, kdo je odgovoren za napako. "Pacientki imata isti imeni, ampak ena je stara 77, druga pa 59 let. Očitno je prišlo ali do napačnega vnosa podatkov ali pa do programske napake," pojasnjuje predsednik zdravniške zbornice Hrvoje Minigo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.