Svet
18 ogledov

Odvetnik: "Mubarak je v komi"

Mubarak je v slabem zdravstvenem stanju. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Nekdanji egipčanski predsednik Hosni Mubarak, ki je v bolnišnici vse od aprila, je po možganski kapi padel v komo, je sporočil njegov odvetnik. Egipčanska državna televizija poroča, da so viri v bolnišnici odvetnikove navedbe zanikali.

"Obvestili so me o nenadnem poslabšanju Mubarakovega zdravja, tako da sem trenutno na poti v Šarm el Šejk. Vse, kar trenutno vem, je, da je predsednik v komi," je povedal odvetnik Farid Al Dib. Podrobnosti ni razkril.

Kmalu za tem pa je Mubarakov glavni zdravnik Asem Azam sporočil, da te informacije ne držijo. Zdaj 83-letni Mubarak je po njegovih pojasnilih doživel le znižanje krvnega pritiska in njegovo stanje naj bi bilo stabilno. "Gre le za hipotenzijo, ne za komo," je dejal.

Al Dib je sicer podal že več izjav glede zdravstvenega stanja Mubaraka, ki so jih nato zdravstveni delavci zanikali.

Spomnimo, da je Mubarak vse od 13. aprila v bolnišnici znanega egiptovskega letovišča ob Rdečem morju. Tja se je umaknil, ko je moral po nekajtedenskih množičnih protestih 11. februarja sestopiti z oblasti. Od 13. avgusta, ko so ga prvič zaslišali, naj bi imel težave s srcem. Po nekaterih pričevanjih naj bi imel 83-letnik celo raka.

Nabiranje sočutja

Zdravje nekdanjega predsednika je zadnje čase redna tema egipčanskih medijev, ki si želijo pred začetkom sojenja – ta je na sporedu tretjega avgusta – izboljšati ratinge. Mubaraka obtožujejo, da je v času protestov zlorabil oblast, kar je imelo za posledico smrt več kot 840 ljudi. "Novice o komi, ki občasno polnijo medije, naj bi bile usmerjene v pridobivanje sočutja med državljani. Logična poteza v časih, ko mu zaradi grozljivih dejanj grozi sojenje in celo zapor," je za CNN dejal politični analitik in aktivist Hassan Nafaa.

V Egiptu preoblikovanje vlade

Egiptovski premier Esam Šaraf je medtem pod pritiskom protestnikov napovedal preoblikovanje vlade in že povlekel prve poteze v tej smeri. Z napovedanimi spremembami poskuša vodja egiptovske prehodne vlade pomiriti protestnike, ki v zadnjih dneh stopnjujejo pritisk zaradi počasnega napredovanja prodemokratičnih sprememb v državi.

Šaraf je za svoja namestnika imenoval znanega ekonomista Hazema Beblavija in vodjo stranke Vafd Alija Al Silmija. Beblavi bo poslej tudi finančni minister.

Ena od ključnih zahtev protestnikov, ki v več stotinah še vedno vztrajajo na kairskem trgu Tahrir, je tudi odprava sojenj civilistom na vojaških sodiščih, ki so po strmoglavljenju režima dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka vse pogostejša.

Vladajoči vrhovni svet oboroženih sil je pozno v soboto delno ugodil zahtevam protestnikov. Na svoji Facebook strani je sporočil, da bodo vojaške sodne procese proti civilistom omejili na posilstva, napade na policijo in oboroženo nasilje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.