Svet
15 ogledov

Odvisnikom 200 evrov za sterilizacijo

Ameriška organizacija Prevention opozarja na vse več psihično in fizično prizade Žurnal24 main
Dobrodelna organizacija Prevention je britanskim odvisnikom od mamil ponudila 200 funtov (227 evrov) za sterilizacijo.

Ameriška dobrodelna organizacija odvisnikom od mamil v Londonu, Glasgowu, Bristolu, Leicesterju in Walesu ponuja malce več kot 200 evrov, če se odločijo za sterilizacijo. Prvi se je opogumil 38-letni narkoman John iz Leicesterja, ki je povedal, da tako ali tako nikoli ni hotel postati oče. "Z drogami sem zasvojen od svojega 12. leta. Že dolgo razmišljam o sterilizaciji, saj nikoli ne bi mogel preživljati otroka. Saj še sebe ne morem," je povedal John.

Izrabljanje zasvojencev?
Potezo ameriške organizacije kritizirajo britanske organizacije, ki sodelujejo z odvisniki od mamil in si želijo, da bi ti nekoč zaživeli normalno življenje. Med njimi je tudi britanska organizacija Addaction, njen vodja Simon Antrobus pa meni, da ameriška organizacija "izrablja odvisnike, ki se za sterilizacijo odločajo, ko so na dnu svojega življenja". Robert Black iz organizacije Victory Outreach, ki sodeluje z nekdanjimi zasvojenci, meni, da so dejanja organizacije Prevention nepoštena.

Sterilizacija edini način
Vodja projekta organizacije Prevention Barbara Harris je priznala, da njihov sistem sicer temelji na podkupovanju odvisnikov, "vendar je to edini način, da preprečijo rojevanje otrok s težkimi fizičnimi in duševnimi napakami zaradi brezbrižnih narkomank, ki se niti v nosečnosti nočejo odpovedati drogam".

Harrisova je organizacijo ustanovila kmalu po tem, ko je posvojila otroke neke narkomanke, zasvojene s crackom. "Biološka mati mojih otrok se je med vsako nosečnostjo utapljala v alkoholu in mamilih. V osmih letih je skoraj vsako leto rodila enega otroka. Jezi me, ko gledam, kakšne posledice imajo ti otroci zaradi nespametnega ravnanja njihove matere," je v pogovoru za BBC povedala Harrisova.  

V ZDA se je za sterilizacijo odločilo okoli 3500 narkomanov, Harrisova pa upa, da bo njena organizacija pri tem uspešna tudi v Veliki Britaniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.