Svet
6608 ogledov

Odziv na napad: Grožnje Moskve Kijevu

Strelski napad v Moskvi Profimedia
Grožnje Kremlja, če se bo izkazalo, da je Kijev povezan z napadom na center v predmestju Moskve.

Nekdanji ruski predsednik in trenutni namestnik vodje ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev je danes v odziv na strelski napad v predmestju Moskve zagrozil ukrajinskemu vodstvu z uničenjem, če se bo izkazalo, da so povezani z napadom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Če se ugotovi, da gre za teroriste kijevskega režima ... jih je treba vse najti in neusmiljeno uničiti kot teroriste," je Medvedjev zapisal v sporočilu na Telegramu in dodal, da bodo kaznovali tudi "uradne predstavnike države, ki so zagrešili tak zločin".

Ukrajina odgovarja, da z napadom nima nič

Ukrajina nima nič s strelskim napadom na koncertno dvorano v predmestju Moskve, je sicer že sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Odgovornost za napad je ob tem zavrnila tudi skupina ruskih državljanov, ki se v vojni bori na strani Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podoljak je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da naj bo glede dogodkov v koncertni dvorani na obrobju Moskve "jasno, da Ukrajina s temi dogodki nikakor ni povezana". Podobno so sporočili iz legije Svoboda Rusije, v kateri so ruski državljani, ki se borijo skupaj z ukrajinskimi vojaki. "Legija ni v vojni z miroljubnimi Rusi," je sporočila in ob tem obtožila ruske varnostne sile, da so načrtovale napad.

Podoljak je danes še spomnil, da Ukrajina za razliko od Rusije še nikoli ni uporabila terorističnih metod v vojni. Ob tem je namignil, da med ruskimi varnostnimi silami obstajajo takšni primeri iz nedavne zgodovine. S tem je skušal spomniti na napade na moskovske stolpnice poleti 1999, ki jih je ruski predsednik Vladimir Putin izkoristil kot izgovor za vojno v Čečeniji, čeprav obstajajo domneve, da jih je v resnici organizirala notranja obveščevalna služba FSB, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Strelski napad v Moskvi | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusko prestolnico je danes pretresel strelski napad, ko je več neznancev vdrlo v koncertno dvorano v predmestju Krasnogorsk in ubilo najmanj 40 ljudi, več kot sto pa je ranjenih. Med napadom je izbruhnil obsežen požar, zaradi česar se je začela rušiti streha. Več ljudi naj bi bilo še vedno ujetih v dvorani.

Ruske oblasti so medtem odprle preiskavo domnevnega terorističnega napada.

Volodimir Zelenski Svet Svet Zelenski s predlogom glede zaseženega ruskega premoženja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
 • Avatar Pretnar27
  Pretnar27 08:35 23.marec 2024.

  Ruska vojska zmaguje na fronti, Ukrajinci pa so začeli s terorizmom.., ki ga izvajajo že 14 let v Donbasu, sedaj pa so se lotili Rusije.

 • Jernej65 08:31 23.marec 2024.

  Morilski Putler zganja teror v skoraj vseh sosednjih državah in na veliko žrtvuje Ruse, da na veliko umirajo, za svojega diktatorja. Ruska nebesa, so jim zagotovljena.

 • Nelaži 07:39 23.marec 2024.

  https://www.youtube.com/watch?v=-Vpk3hevOko&ab_channel=LinhCrochet