Svet
7 ogledov

Odzivi na aretacijo Hadžića

Carla Del Ponte meni, da je višina kazni primerna. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekdanja glavna haaška tožilka Carla del Ponte je v odzivu na prijetje Hadžića dejala, da je to velik uspeh Srbije. "Srbska vlada je delovala odlično, zelo pametno in v korist prihodnosti države," je dejala in dodala, da bo pot Srbije v EU lažja.

"Srbska vlada je naredila ogromen korak naprej za demokratično in mirno prihodnost države. Gre za velik političen pomen," je še dejala. Dodala je, da gre tudi za velik uspeh mednarodnega pravosodja, "srbska vlada pa je delovala odlično, zelo pametno in v korist prihodnosti države", kar bo po njenih besedah tudi olajšalo pot Srbije v EU.

"Zdaj lahko rečemo, da so vsi, ki so obtoženi za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, aretirani. Mandat Varnostnega sveta Združenih narodov je izpolnjen. To je zelo pomembno. Verjamem, da je bilo storjeno vse, da so bili odgovorni za vojne zločine aretirani in se bodo znašli pred sodiščem. To je pomembno za žrtve. Sodišče pa bo lahko, ko se bodo končali vsi sodni procesi, tudi prizivni, zaprlo svoja vrata," je še dejala Del Pontejeva.

Posebni svetovalec glavnega tožilca haaškega sodišča Sergea Brammertza Frederick Swinnen pa je za Tanjug dejal, da na haaškem sodišču intenzivno spremljajo razmere v Srbiji po novici o Hadžićevi aretaciji. "V stiku smo s srbskimi oblastmi glede tega vprašanja," je še dejal Swinnen in dodal, da se bodo uradno odzvali po uradni izjavi srbskega predsednika Borisa Tadića.

Barroso: Srbija je obrnila stran k boljši evropski prihodnosti

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso: "Aretacija je pomemben korak pri uresničevanju evropske perspektive Srbije. Srbija je obrnila stran k boljši evropski prihodnosti." Pričakuje, da bodo Hadžića Haagu izročili brez odlašanja.

Aretacijo še zadnjega haaškega obtoženca je pozdravilo tudi več mednarodnih organizacij. V Natu pravijo, da se tako končuje najtemnejše poglavje v sodobni evropski zgodovini, v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi so čestitali srbskim oblastem, v Svetu Evrope pa so aretacijo označili za ključno dejanje za spravo v regiji.

Iz mednarodnega sodišča za vojne zločine v Haagu pa so sporočili, da je aretacija Hadžića še en velik korak za haaški tribunal in da bo to omogočal uspešen zaključek mandata sodišla. "Zelo sem ponosen na številne dosežke, ki jih je tribunal dosegel v zadnjih 18 letih in pozdravljam dejstvo, da bomo lahko končali mandat brez ubežnikov," je dejal sodnik O-Gon Kwon.

Türk: vsi zločinci bi morali odgovarjati za svoje zločine

Zadovoljstvo nad prijetjem vojnega zločinca je izrazil tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Po mnenju predsednika je nasilje nad ljudmi brez zaščite in brez moči za samoobrambo hudo zlo in velik zločin.

Predsednik je poudaril, da bodo morali vsi zločinci odgovarjati za svoje zločine, saj je to edina pot k pravici, človeškemu dostojanstvu in trajnemu miru.

Premier Borut Pahor je izrazil priznanje srbskim oblastem ob prijetju še zadnjega haaškega obtoženca. Prepričan je, da bo to prispevalo k procesu sprave in odprave nacionalnih nestrpnosti med državami na tem območju. Dodal je, da se s trdno politično voljo vseh vpletenih lahko odpravijo politične zamere iz preteklosti in rešijo politična vprašanja glede prihodnosti.

Komentarjev 1
  • privat 09:39 24.julij 2011.

    velik organizirani korak je srbija naredila...morilcev ne priklenja(nima lisic)ispolnjuje in posluša vsako morilsko besedo-željo...in kakor vidimo da vsi prvo Hadžiča poslušajo nato pa naredijo korak...Kaj bi naši naredili če bi morilca prijeli...najprej ga dobro priklenili..