Svet
8 ogledov

Ofenziva ponesla Livnijevo na vrh

Stranka Cipi Livni je nekoliko presenetljiva zmagovalka volitev članov kneseta. Žurnal24 main
Izidi vzporednih volitev kažejo, da je na izraelskih parlamentarnih volitvah presenetljivo zmagala desnosredinska Kadima Cipi Livni. Očitno se ji je ofenziva na Gazo izplačala.

Kljub drugačnim predvolilnim napovedim je na predčasnih volitvah v kneset po prvih podatkih televizijskih hiš zmagala vladajoča desnosredinska stranka Kadima Cipi Livni. Stranka naj bi v novem knestu imela od 29 do 30 sedežev v knestu s 120 sedeži. Najbližja zasledovalka in favoritinja volitev, desna stranka Likud Benjamina Netanjahuja, naj bi si zagotovila od 27 do 28 sedežev.

 

33 strank

Na predčasnih volitvah v kneset, na katere je bilo povabljenih 5,2 milijona volilnih upravičencev, se je pomerilo kar 33 strank. Volilna udeležba je do 20. ure po lokalnem času kljub deževnemu vremenu dosegla 59,7 odstotka.

Livnijeva se je že razglasila za zmagovalko volitev, po poročanju portala ynet pa želi Kadima z Likudom sestaviti veliko koalicijo. Oglasil se je tudi Netanjahu in izrazil prepričanje, da bo on nov premier.

Kdo bo vodil novo izraelsko vlado, ostaja nejasno, vsekakor pa ima kljub porazu še najboljše možnosti Netanjahu. Skrajne desne in ortodoksne stranke so se namreč zelo dobro odrezale in Likud bi v navezi z njimi razpolagal s 63 sedeži. Samo stranka Naša hiša Izrael bo z verjetnimi 15 poslanci predstavljala tretjo silo med strankami v knestu.

Izraelski volilni sistem ne predvideva, da mora mandat za sestavo nove vlade prejeti vodja stranke z največ poslanci. Nasprotno, predsednik Šimon Peres ima dolžnost, da imenuje za mandatarja tistega, ki ima največ možnosti za sestavo vlade.

Slab izkupiček si je priborila levosredinska laburistična stranka, ki bo s predvidoma 13 poslanci šele četrta najmočnejša stranka.

Cipi Livni se je na zadnji dan volilne kampanje podala tudi med potnike. © Reutres

 

Dežniki in avtobusi za volilce
Posebnost izraelskega političnega sistema je, da ne pozna predvolilnega molka. Boj za glasove volilcev traja tako vse do zaprtja volišč. Tudi na volilni dan uslužbenci marketinških agencij po naročilu strank kličejo državljane in jim prigovarjajo, katero stranko naj volijo. Strankarski prostovoljci pošiljajo SMS-sporočila kar na cele skupine podatkovnih baz s telefonskimi številkami. Ker je meteorološka služba napovedala dež, so v stranki Kadima tik pred zdajci naročili 10.000 dežnikov v barvah stranke in jih razdelili državljanom. Največje stranke so poleg tega za svoje privržence organizirale še avtobusni prevoz na volišča.

Kaj bo z mirovnim procesom?
Če bo nov predsednik izraelske vlade Netanjahu, bo mirovni proces po mnenju analitikov povsem zastal. Netanjahu namreč zagovarja gradnjo izraelskih naselij na Zahodnem bregu, nasprotuje ustanovitvi palestinske države, namesto tega pa zagovarja gospodarsko podporo Izraela avtonomnemu palestinskemu območju. Nasprotno Livnijeva zagovarja umik izraelske vojske z zasedenih palestinskih območij in verjetno tudi samostojno palestinsko državo.

Spopad starih mačkov
Predčasne volitve je prejšnji mesec, potem ko je bil soočen z obtožbami o korupciji, razpisal zdajšnji premier Ehud Olmert. Najverjetnejša premierska kandidata, Netanjahu in Livnijeva, sta stara znanca izraelskega političnega parketa. 59-letni Netanjahu je že bil premier, 50-letna Livnijeva pa je zdajšnja zunanja ministrica. Oba med prebivalci uživata veliko priljubljenost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.