Svet
55 ogledov

Oglasil se je še en prijatelj pilota

MH370 letalo iskanje akcija Profimedias
Tajski sateliti so posneli 300 novi predmetov na območju iskanja, iskalno akcijo pa so morali spet prekiniti. Medtem spregovoril sin pilota in še en prijatelj.

"Današnjo iskalno operacijo smo ustavili zaradi slabega vremena. Vsa letala se vračajo v Perth in ladje zapuščajo območje iskanja," je sporočil Avstralski urad za varnost v pomorstvu (Amsa), ki usklajuje iskalno akcijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju približno 2.500 kilometrov jugozahodno od Pertha v iskanju sodeluje šest vojaških letal iz Avstralije, Kitajske, Japonske in ZDA ter pet civilnih letal. Preiskujejo dve območji v Indijskem oceanu, ki skupaj merita 78.000 kvadratnih kilometrov. V iskanju sodeluje tudi pet ladij.

Tajska je tik pred zaključkom iskalne akcije sporočila, da so njihovi sateliti posneli še 300 predmetov, ki bi lahko pripadali pogrešanemu letalu. Merijo od dveh pa do 15 metrov, opazili pa so jih približno 200 kilometrov stran od območja iskanja. Letala so sicer to območje že preletavala, a so se zaradi slabe vidljivosti in močnega vetra morala vrniti. 

Iskanje je sicer v sredo zaradi novih satelitskih posnetkov plavajočih predmetov dobilo nov zagon.

Spregovoril sin pilota

Medtem pa je spregovoril sin pilota Zaharieja Ahmada Shaha, kateremu očitajo, da naj bi bil kriv za nesrečo, ter da je namerno strmoglavil letalo. 26-letni Ahmad Seth, ki je pilotov najmlajši sin, je ovrgel trditve domnevnega prijateljevega očeta, ki je za medije povedal, da Zaharie ni bil v stanju, da bi letel, ker naj bi ga močno razburila selitev žene iz družinske hiše. Očeta brani z besedami, da ni odgovoren za izginotje letala. "Prebral sem vse članke na spletu, a ignoriram vse špekulacije. Očeta poznam bolje," je povedal v intervjuju za časnik New Straits Times in dodal: "Morda si nisva bila tako blizu, ker je veliko potoval, a ga razumem." Časniku je tudi zaupal, da njegova družina še ni sprejela dejstva, da je umrlo vseh 239 ljudi na letalu, ter da bodo počakali na fizične dokaze. "Čakamo na oprijemljive informacije. Verjel bom šele, ko bom videl dokaz z lastnimi očmi."

Ahmad je prvi član pilotove družine, ki je javno spregovoril o tragediji, njegove besede pa se skladajo tudi s komentarji vladnih uradnikov. Eden od njih je za CNN povedal, da v 19 dneh iskanja niso našli prav ničesar, kar bi nakazovalo na to, da sta pilot in kopilot namerno popeljala letalo v smrt. Politični, samomorilski ali ekstremistični motivi so torej izključeni.

"On je profesionalec"

Po sinu je pilotu v bran stopil še prijatelj Nasir Othman, ki je tako kot Ahmad ovrgel navedbe domnevnega prijatelja in dodal, da izginotje letala nima nikakršne veze z njegovim zasebnim življenjem. "Lahko trdim, da je zgleden musliman, ki dnevno opravlja rituale, zato lahko ovržem trditve, ne bi pa rekel, da je bil ekstremist." Nekateri so celo začeli namigovati, da je bil Zaharie goreč pripadnik opozicijske stranke, katere vodja je Anwar Ibrahim, ki je bil tik pred vzletom letala MH370 obsojen zaradi sodomije, kar je v Maleziji hud zločin. Zaharie naj bi bil pre vzletom zaradi tega močno razburjen, a Nasir pravi, da tudi to ni razlog, da bi mu naprtili krivdo. "Vsak ima svoje politično prepričanje, a to še ne pomeni, da bi storil kaj ekstremističnega. On je profesionalec, mislim, da ne bi storil česa takega."

Zaharie ima za seboj več kot 18 tisoč ur izkušenj letenja, letalski družbi Malaysia Airlines pa se je pridružil že daljnega leta 1981.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 01:16 28.marec 2014.

    Po temu ispada , da je kapitan ustrelil kopilota , da je lahko nadaljeval svojo pot ali pa sta bila zarotnika oba! Pa če bi bila oba že jezna na Vlado , bi se zaletela v Patronasa , ne pa ...prikaži več da sta se šla po japonssko tiho ubiti.Kako je kapetan ubil kopiota, če nista oba samomorilca? Na noben tihi način , da za to ne bi zvedela posadka in potniki, ter reagirali . Avion lahko poleg pilotov voziti tudi avtomatski pilotin če ga noben ne ugasne vozi naprej. ali pa obrne in pelje nazaj . če se mu izključi back course. Prišlo je do dekompresije v 17 let starem avionu in ostalo je že videno.

  • EnBralec 17:06 27.marec 2014.

    A na Žurnalu še niste skapirali, da posadke potniškega letala ne sestavljata pilot in kopilot pač pa kapitan in kopilot. Pilota pa sta oba!!A je tako to tako težko? Al ste res tako ignorantski in niti člankov ne ...prikaži več znate pravilno prevajat? Vsaj besedo "kapitan" bi lahko tu pa tam uporabili pred imenom Zaharieja Ahmada Shaha.

  • Žurnalček 11:13 27.marec 2014.

    Hi hi hi , ladje zapuščajo področje iskanja ?? 2500km do kopnega ladja vozi 4 dni ! Jutri bo pa zopet novica : Ladje nadaljujejo z iskanjem. Ladje se niso nikamor umaknile , samo vidi se nič zaradi slabega vremena!