Svet
159 ogledov

Ognjeni zublji uničujejo domove

požar Grčija Profimedia
Tako v Grčiji kot Turčiji se nadaljuje boj s požari, ki že več dni divjajo v teh in tudi drugih evropskih državah.

Grški gasilci poskušajo spraviti pod nadzor dva večja požara - enega v bližini mesta Olimpija in drugega na otoku Evija. V bližini Olimpije, kjer ležijo tudi arheološki ostanki antičnega rojstnega mesta olimpijskih iger, se s požarom bojuje več kot 170 gasilcev s približno 50 tovornjaki, šestimi helikopterji in letali.

Potem ko so ognjeni zublji uničili okrog 20 domov, se sedaj širijo proti gozdnatem gorskem območju Lalas, severozahodno od Olimpije, navedbe lokalnih oblasti povzema francoska tiskovna agencija AFP. Tako Olimpijo, ki je ponavadi tak čas leta polna turistov, kot šest bližnjih vasi so evakuirali že v sredo.

Podobno število gasilcev se bojuje tudi s požarom na otoku Evija. Uničenih je bilo že najmanj 150 hiš, ogenj pa je obkrožil samostan in več kot deset vasi. Še dve so dodatno evakuirali zgodaj davi. Največ težav naj bi gasilcem povzročal prav del požara, ki divja blizu samostana Svetega Davida, ki so ga izpraznili že v sredo.

Najhujši požari v zgodovini države

S hudimi požari, ki jih je predsednik Recep Tayyip Erdogan označil celo za najhujše v zgodovini države, se bojuje tudi Turčija. Doslej so terjali osem življenj, oblasti so bile na jugu države, priljubljenem med turisti, primorane evakuirati več sto ljudi.

Na stotine jih je danes po morju moralo zapustiti tudi domove v provinci Mugla ob Egejskem morju, saj je požar dosegel bližnjo termoelektrarno, kjer je shranjenih več tisoč ton premoga. Vse eksplozivne kemikalije in druge nevarne snovi so po navedbah oblasti odstranili z območja, jih pa skrbi, da bi ogenj zajel premog, čeprav so večji del že premaknili.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.