Svet
4 ogledov

Ognjeni zublji zajeli več držav

Hrvaška se bori z ognjenimi zublji
1/2
Duško Jaramaz/PIXSELL
Na Hrvaškem divjajo številni požari, najhuje je pri Skradinu blizu Šibenika, kjer so v nedeljo evakuirali del prebivalcev. Gori tudi v dubrovniški mestni četrti Mokošica in pri Kominu. O požarih poročajo tudi iz Španije, kjer je ogenj zahteval dve novi žrtvi.

Požar na področju Sonkovića, Gračaca in Bratiškovca pri Skradinu, ki je izbruhnil v nedeljo ob 14. uri še vedno gori. Gasilcem požara še ni uspelo spraviti pod nadzor, a so se razmere nekoliko umirile.

Ognjeni zublji, zaradi katerih so morali v nedeljo evakuirati prebivalce, ne ogrožajo več naselij. "Zgorela je velika površina trave, nizkega rastja in gozda, vinogradov, oljk in drugih nasadov. Površine požara in škodo za zdaj še ni mogoče oceniti," je dejal župan in predsednik Uprave za zaščito in reševanje Nediljko Dujić.

Tudi v dubrovniški četrti Mokošica se borijo z ognjem. Tam se je požar, ki gori na nedostopnem območju, že razširil čez mejo, v Bosno in Hercegovino.

Na pomoč sto vojakov

Od sobote gori na območju Komina blizu Metkovića, kjer naj bi po ocenah zgorelo okoli tisoč hektarjev trave, nizkega rastja in gozda. Ogenj gasi okoli 95 gasilcev iz dubrovniško-neretvanske županije ob pomoči 40 kolegov iz notranjosti države, ki so na pomoč prispeli ponoči. Na požarišče prihaja tudi okoli sto hrvaških vojakov.

Gori tudi drugod po Evropi

O požarih sicer še naprej poročajo tudi iz Španije, med gašenjem blizu Alicanteja sta umrla dva človeka. V kraju La Torre de les Macanes pri Alicanteju gori borov gozd, iz enega od tamkajšnjih taborov pa so preventivno evakuirali 130 otrok.

Trije ljudje so bili ranjeni v boju z ognjem na Kanarskih otokih. Po navedbah lokalnih oblasti je na kanarskih otokih La Gomera in Tenerife, kjer je zgorelo že na tisoče hektarjev površin, ogenj v nedeljo znova ušel izpod nadzora. Na La Gomeri so zaradi požarov od petka evakuirali že več kot 4.700 ljudi.

V Grčiji so gasilci medtem ponoči uspeli spraviti pod nadzor požar blizu gore Atos, ki spada pod Unescovo svetovno dediščino. Gasilcem je pri tem pomagala ploha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.