Svet
7259 ogledov

Ogorčeni zdravstveni delavci obračajo hrbte

Sophie Wilmes Epa
Nezadovoljstvo z oblastmi so zdravstveni delavci belgijske bolnišnice izrazili na svoj način.

Številni zdravstveni delavci so med obiskom belgijske premierke Sophie Wilmes v bolnišnici obrnili hrbet, v znak protesta, kako se je vlada soočila z epidemijo novega koronavirusa. 

Wilmesova je v soboto opravila neuradni obisk v bolnišnici Saint Pierre v okrožju Morollen v Bruslju, da bi sprostila napetosti med nezadovoljnimi zdravstvenimi delavci.

V videoposnetku, ki se je razširil na spletu, vidimo, kako se bolnišnici približuje uradno vozilo. Na cesti ob strani stoji medicinsko osebje, ki ob prihodu vozila v tihem protestu obrača hrbet. 

Umrlo že več kot 9000 oseb

Zaposleni v bolnišnici so s protestom pozvali k večjemu priznanju njihovih prizadevanj med pandemijo, ki je v Belgiji terjala že več kot 9000 življenj ob 55 tisoč uradnih potrjenih primerov. 

V Belgiji beležijo največjo smrtnost zaradi koronavirusa na svetu, saj je umrlo kar 66 oseb na sto tisoč prebivalcev. V ZDA, za primerjavo, je bila umrljivost približno 19 oseb na sto tisoč potrjenih primerov. 

Opozarjajo na veliko preobremenjenost

Medicinsko osebje opozarja na veliko preobremenjenost in izgorelost zaradi dolgega delovnega časa med epidemijo koronavirusa, pa tudi nizkih plač in zmanjšanja proračuna. Poleg tega so nezadovoljni zaradi 'kontroverzne' zakonodaje, ki je obremenitev zdravstvenih delavcev še povečala ter omogočila zaposlovanje nekvalificiranih medicinskih sester. 

Preden je Wilmesova prevzela funkcijo premierke je bila na mestu finančne ministrice - v času njenega mandata so se sredstva za zdravstvo močno skrčila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:16 19.maj 2020.

    To je demokracija ! Kako bi to komentirali na NOVA24 ?