Svet
386 ogledov

Ogromna škoda zaradi podnebnih sprememb

Vreme: Arso znova prižgal alarm, to nas čaka ta konec tedna - Suša
Poročilo je zaskrbljujoče.

Podnebne spremembe bi do leta 2050 lahko gospodarstvu povzročile za 7900 milijard dolarjev škode, kaže najnovejše poročilo organizacije Economist Intelligence Unit (EIU). Suše, poplave in manjši pridelek bi lahko ogrozile gospodarsko rast, pa tudi poškodovale infrastrukturo, opozarja poročilo.

Organizacija je ocenila pripravljenost 82 največjih svetovnih gospodarstev na podnebne spremembe in ugotovila, da bi te lahko do leta 2050 za tri odstotke znižale globalni bruto domači proizvod (BDP), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podnebne spremembe bodo najbolj negativno vplivale na gospodarstvo v Afriki, revnejše države pa bodo bolj na udaru kot bogatejše. "Denar pri tem igra pomembno vlogo," je dejal vodja analiz pri EIU John Ferguson. Bogatejše države imajo namreč na voljo več ukrepov za blaženje posledic podnebnih sprememb.

Mleto meso Prihodnost Svet Nenasitnost človeštva: Če želimo preživeti, moramo prenehati jesti meso

Največji negativni vpliv bo sodeč po izsledkih študije občutila Angola, saj naj bi podnebne spremembe odvzele za 6,1 odstotka njenega BDP. Država je zaradi svoje lokacije izpostavljena pogostim sušam, eroziji tal in višanju gladine morja.

Velik negativen vpliv bodo najbolj občutile tudi Nigerija (-5,9 odstotka BDP), Egipt (-5,5 odstotka BDP), Bangladeš (-5,4 odstotka BDP) in Venezuela (5,1 odstotka). Rusija naj bi izgubila pet odstotkov BDP, državo pa bo pestilo predvsem taljenje permafrosta, kar bo ogrožalo infrastrukturo in cevovode. Čeprav poročilo kaže, da bodo ZDA utrpele precej manj škode zaradi podnebnih sprememb, pa v organizaciji opozarjajo, da bi se to lahko spremenilo zaradi politik ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 10:37 20.november 2019.

    Pri nas se vedno eni verjamemo raje 1% neresnic kot 99% resnic.