Svet
15 ogledov

Ogrožene bodo izplačali

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Upravitelj poškodovane japonske nuklearke Fukušima je vsem družinam, ki živijo na območju 30 kilometrov okoli nuklearke, obljubil izplačilo 8.300 evrov odškodnine.

"Odločili smo se, da ponudimo plačilo nadomestila in pomagamo v največji možni meri," je na novinarski konferenci dejal predsednik uprave Tepca Masataka Šimicu in pojasnil, da bodo odškodnino plačali gospodinjstvom, ki so bila prisiljena zapustiti domove ali pa so jim svetovali, naj ne zapuščajo domov.

Japonski znanstveniki delavcem v Fukušimi svetujejo, naj shranijo krvne celice, saj bi jih zaradi izpostavljenosti veliki količini sevanja lahko potrebovali za zdravljenje.

Upravitelj, ki so ga močno kritizirali zaradi ravnanja po nesreči, naj bi družinam izplačal po 8.300 evrov, medtem ko naj bi bili posamezniki upravičeni do 6.226 evrov. To naj bi bile samo začasne odškodnine, ki jim bodo predvidoma sledile še druge. Japonski minister za industrijo Banri Kaieda je napovedal, da bi z izplačevanjem odškodnin lahko začeli že ta mesec.

Izplačali bodo za 16,5 milijarde odškodnin
Zaradi nevarnosti pred radioaktivnim sevanjem so z 20-kilometrskega območja okoli nuklearke izselili več kot deset tisoč ljudi, ljudem znotraj 30-kilometrskega pasu pa so najprej svetovali, da ne hodijo ven, nato pa so tudi njim svetovali evakuacijo. Odškodnine lahko pričakuje okoli 48 tisoč gospodinjstev.

Do konca letošnjega leta naj bi Tepco po mnenju JP Morgana dobil zahteve po izplačilu za 16,5 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.