Svet
21 ogledov

Ogrožene so številne živalske vrste

Številne ptice so ogrožene zaradi naftnega madeža.
1/14
Žurnal24 main
Izredne razmere zaradi naftnega madeža so razglasili tudi v ameriških zveznih državah Alabama in Mississippi. Strokovnjaki opozarjajo na ogroženost številnih živalskih vrst.

Naftni madež, ki je nastal po eksploziji na naftni ploščadi, je v petek že dosegel obalo zvezne države Louisiana, kjer so na pomoč poklicali tudi nacionalno gardo. V Louisiani so izredne razmere razglasili že v četrtek, v petek pa so enako potezo potegnile tudi oblasti v zvezni državi Florida, kjer so se za tak ukrep odločili ob poročilih, da se naftni madež floridski obali bliža dokaj hitro.

Prizadeto območje namerava obiskati tudi ameriški predsednik Barack Obama. Podrobnosti sicer še niso znane

Pravo okoljsko opustošenje
Naftni madež se je po Mehiškem zalivu začel širiti po nesreči 20. aprila, ko je na ploščadi britanske naftne družbe BP najprej odjeknila eksplozija. Sledil ji je še požar, ploščad pa je nato potonila. Zaradi nesreče je nafta začela iztekati v morje, izlitje pa je precej večje, kot so sprva predvidevali. Dnevno naj bi se v morje izlilo okoli 800 tisoč litrov nafte.

Zaradi naftnega madeža ob ameriški obali Mehiškega zaliva grozijo velike gospodarske posledice in pravo okoljsko opustošenje. Oblasti sicer ne želijo ugibati o velikosti naftnega madeža, ki pa naj bi se raztezal na 5000 kvadratnih kilometrih površine.

V galeriji si lahko ogledate katere živalske vrste so ogrožene zaradi naftnega madeža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.