Svet
20 ogledov

Ogroženih 25 milijonov računov

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Hekerji naj bi se dokopali do podatkov s 25 milijonov uporabniških računov podjetja Sony. Novico so objavili le nekaj dni za tem, ko je Sony potrdil hekerski vdor v mrežo PlayStation.

Novica o tem, da je bilo ogroženih dodatnih 25 milijonov uporabniških računov, je bila objavljena le dan po tem, ko je Sony predstavil ukrepe, ki bi preprečili nov napad.  

Napad se je zgodil dan pred napadom na PlayStationovo mrežo, a so ga odkrili šele v ponedeljek. Takoj po odkritju so storitev umaknili. Hekerji naj bi se med drugim dokopali do podatkov o kreditinih karticah uporabnikov iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Španije.  Poleg omenjenih podatkov naj bi dostopali tudi do imen in priimkov uporabnikov, rojstnih datumov, elektronskih naslovov, telefonskih številk in drugih informacij. Podatki so bili odtujeni s strežnikov, pa tudi iz podatkovne baze iz leta 2007.

Zaradi zadnjega napada so tako nedosegljive tudi Sonyjeve igrice na socialnem omrežju Facebook. Ali so hekerji dostopali do podatkov igralcev igric PoxNora, Dungeon Overlord in Wildlife Refuge na Facebooku, ni znano.

Tiskovna predstavnica podjetja Sue Tanaka je dejala, da ne vedo, ali so v nevarnosti še kakšni drugi podatki. Vzpostavili so dodatne varnostne ukrepe, a ni nujno, da bo zaščita zdržala. "Ne vemo, kje bodo naslednjič napadli," je dejala Tanaka.

Sony Online Entertainment ponuja igrice, ki se igrajo na medmrežju in je ločeno od mreže, kjer lahko igre nalagajo uporabniki PlayStationa. Oba strežnika sta v San Diegu, a sta po besedah Tanake fizično povsem ločena.
Podjetje je zanikalo, da so jim hekerji poskušali prodati milijone številk kreditnih kartic.

Na generalnega direktorja podjetja Sony Howarda Stringerja se je po objavi zadnjih podatkov vsul plat kritik. Vse glasnejši so tudi tisti, ki zahtevajo njegov odstop. Odziv podjetja je po njihovih besedah pomanjkljiv in neustrezen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.