Svet
9 ogledov

Ogroženih več kot sto tisoč nosečnic

Letošnje poplave v Pakistanu so prizadele več kot 17 milijonov ljudi, pet milijo
1/10
Žurnal24 main
Okužbe in druge bolezni ogrožajo okoli sto tisoč nosečnic v Pakistanu, opozarjajo človekoljubne organizacije. Narasle vode se končno znižujejo. Ljudje se bodo počasi začeli vračati domov.

Poplave v Pakistanu so do zdaj prizadele več kot 500 tisoč nosečih žensk, okoli sto tisoč visoko nosečih žensk pa ogrožajo okužbe, ki bi bile lahko usodne za njih in njihove otroke. Človekoljubne organizacije opozarjajo na neurejene razmere v zavetiščih, kjer nosečnice nimajo prave oskrbe in medicinskega osebja v primeru poroda.

Medtem iz Pakistana prihajajo tudi bolj spodbudne novice: narasle vode se počasi znižujejo, tako da se bodo ljudje lahko počasi začeli vračati na svoje domove. Najhujše poplave so v enem mesecu poplavile petino države. Več kot 1600 ljudi je umrlo, iz domov pa je moralo oditi preko 17 milijonov ljudi.

Predsednik humanitarne organizacije Save the Children Matt Wingate je dejal, da je veliko žensk že povilo svoje otroke le nekaj metrov od umazane poplavne vode. "Takšni pogoji predstavljajo veliko nevarnost za matere in njihove novorojene otroke," je povedal Wingate. Organizacije opozarjajo, da je bila smrtnost novorojenčkov že pred poplavami, ki so pred več kot enim mesecem prizadele to državo, visoka.

Neva Khan, predsednica organizacije Oxfam v Pakistanu, je povedala, da so pričakovali, da se bo stanje po enem mesecu umirilo. "Še vedno smo v prvi fazi katastrofe. Še vedno namreč poteka evakuacija prebivalcev, ki jih naseljujejo v zakloniščih. Poudariti je treba, da nimamo dovolj pitne vode za vse, primanjkuje pa nam tudi osnovnih življenjskih potrebščin," je dejala Khanova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.