Svet
34 ogledov

Okoli Fukušime močno sevanje

Fukušima Reuters
Upravljavec poškodovane jedrske elektrarne v japonski Fukušimi, podjetje Tokyo Electric Power Company (Tepco), je blizu rezervoarjev s kontaminirano vodo našel nova žarišča z močno povečanim sevanjem.

Tepco je povečano sevanje zaznal na štirih mestih v bližini rezervoarjev, čeprav v nobenem od slednjih ni bilo zaznano vidno znižanje gladine vode.

Prejšnji teden je Tepco priznal, da je iz enega od rezervoarjev z vodo, s katero hladijo poškodovane reaktorje, izteklo približno 300 ton radioaktivne vode. Takrat je bilo najvišje izmerjeno sevanje 100 milisievertov na uro.

Uhajanje kontaminirane vode je sprožilo zaskrbljenost, da bi lahko ta voda kmalu dosegla bližnji ocean, Japonska pa je stopnjo resnosti dogodka ocenila z oceno tri na lestvici od nič do sedem. Japonska zakonodaja sicer še varno stopnjo sevanja za zaposlene, ki v jedrski elektrarni delajo običajni delovni čas, postavlja pri 50 milisievertov na uro.

Sicer pa je Tepco kasneje sporočil,

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.