Svet
23 ogledov

Okoljske pošasti na trhlih tleh

1/4
Žurnal24 main
Ameriška zvezna vlada preiskuje naftno ploščad Atlantis družbe BP v Mehiškem zalivu. Ministrstvo soodgovorno za aprilsko nesrečo ploščadi Deepwater Horizon, iz katere še vedno pušča nafta.

Ameriški minister za notranje zadeve Ken Salazar je v senatnem odboru za energijo in naravne vire povedal, da ameriška služba za upravljanje z minerali (MMS) preiskuje naftno ploščad Atlantis, kjer naj bi prišlo do kršitev varnostnih pravil. Podrobnosti ni opisal.

MMS je služba, ki jo bodo kmalu razbili na dva dela, pri čemer bo eden opravljal le nadzorno funkcijo, drugi pa bo izdajal dovoljenja za vrtanje nafte. V sedanji obliki je bila v konfliktu interesov, saj so bili deleži od načrpane nafte včasih pomembnejši od strogega nadzora.

Ministrstvo soodgovorno za katastrofo
Salazar je senatorjem priznal, da ministrstvo ni opravilo svoje naloge in je soodgovorno za tragedijo 20. aprila, v kateri je umrlo 11 ljudi, v Mehiški zaliv pa je doslej izteklo okrog 20 milijonov litrov nafte. Nafta še naprej izteka iz vrtine, ki jo je družba BP uspela le deloma zamašiti.

Predsednik odbora Jay Rockefeller je dejal, da ne more podpirati nadaljevanja izkoriščanja nafte ob obali, dokler nesreča BP ne bo povsem preiskana. Salazar mu je odgovoril, da je vrtanje ob obali ključen vir domače nafte. Iz Mehiškega zaliva pride okrog 30 odstotkov vse domače ameriške nafte. Ploščad Atlantis, ki je predmet preiskave, pa načrpa na dan 200.000 sodov nafte.

Odškodnina le 75 milijonov dolarjev
Demokrati so v torek znova poskusili povišati mejo višine odškodnine za naftna podjetja v primeru izlitja. Ta je sedaj postavljena le na 75 milijonov dolarjev, demokrati pa bi jo radi povišali na 10 milijard. Ni jim uspelo, ker so se republikanci postavili na stran naftne industrije in blokirali glasovanje.

Predsednik ZDA Barack Obama je izrazil razočaranje in pozval republikance, naj ne zagovarjajo posebnih interesov, temveč naj podprejo prizadevanja za zaščito davkoplačevalcev. Obama je že v ponedeljek napovedal ustanovitev posebne predsedniške komisije, ki bo preiskala nesrečo ploščadi Deepwater Horizon in njene posledice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.