Svet
2 ogledov

Okrnjen vrh Arabske lige

Savdska Arabija je na vrh Arabske lige poslala le nižje uradnike. Žurnal24 main
V Siriji poteka zasedanje držav članic Arabske lige, ki ga bojkotira kar 9 od skupno 22 držav. Jabolko spora je domnevno vmešavanje Sirije v v Libanon.

Nezadovoljstvo nad sirskim vpletanjem v notranje razmere Libanona, ki naj bi obsegalo tudi blokado predsedniških volitev v prizadeti državi, je od zasedanja arabskih držav med drugim odvrnilo Egipt, Savdsko Arabijo, Irak, Jordanijo. Te države so na vrh poslale le nižje uradnike z zunanjih ministrstev.

"Vsakogar lahko doleti Sadamova usoda"
Sirija zaradi okrnjene sestave na vrhu ni izrazila zaskrbljenosti, pač je po besedah zunanjega ministra Valida Moalema zadovoljna, češ da " na vrhu ne bo ameriških sledi". Predsednik države gostiteljice Bašar al Asad je v uvodnem nagovoru zanikal, da bi se Sirija vpletala v Libanon in opozoril, da se bo Bližnji vzhod umiril šele, ko se bo " Izrael umaknil z okupiranih arabskih ozemelj".

Palestinski predsednik Mahmud Abas  je med svojim referatom obtožil Izrael, da palestinsko ozemlje deli na med seboj izolirane entitete, zaradi česar da je nastanek palestinske države čedalje bolj nemogoč.

Moamer Gadafi, voditelj Libije, pa je svoje kolege posvaril pred usodo Sadama Huseina:" Tuja sila je okupirala arabsko državo in obesila njenega predsednika, mi pa smo vse samo opazovali,". Dodal je še, da so se Američani obrnili proti Sadamu, dasiravno je bil ta v osemdesetih letih njihov tesen zaveznik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.