Svet
27 ogledov

Okruten pomor tjulnjev

1/4
Žurnal24 main
Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice poziva k ukrepanju tudi slovensko vlado in pristojne organe.
Več fotografij tjulnjev in njihovega mučenja je dostopnih v GALERIJI. Opozarjamo na okrutne fotografije!

"Nobenega razumnega razloga ni, da bi se še v 21. stoletju dogajale takšne grozote in barbarstva nad nedlolžnimi živalmi," so zapisali v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice. V protestu pozivajo Kanado in druge države, kjer poteka lov na tjulne, da s to prakso takoj prenehajo in jo prepovedo. "Pozivamo tudi slovenske vlado in druge pristojne organe, npr. Veterinarsko upravo Republike Slovenije, da izrazijo protest zaradi opisanega mučenja tjulnjov. Zaščita živali, h kateri je zavezana Slovenija, se ne omejuje samo na Slovenijo, temveč velja širše."

Po navedbah društva na obalah Kanade leto za letom predvsem zaradi industrije krzna brutalno pomorijo sto tisoče teh nedolžnih živali - v letu 2004 je bilo ubitih kar 365.971 tjulnjev. "Lov na tjulnje je okruten. Začne se že konec februarja oz. v začetku marca, ko se skotijo mladiči. Z udarcem na zatilje s topo stranjo neke vrste sekire, ubijejo mlade tjulnje. Lobanjska kost naj bi pri tem udarcu počila takoj, vendar morajo pogosto udariti večkrat, da nedolžna žival umre," opisujejo. Z rezom živali skozi krvne žile prednjih okončin naj bi žival izkrvavela in poginila, a ga pogosto opustijo, da ne bi zamazali kožuha. "Dogaja se, da žival ni mrtva, ko jo oderejo."

Okrutno tudi streljanje
Tudi streljanje naj ne bi bilo nič manj okrutno, saj obstreljeni tjulni pogosto pobegnejo, se potopijo in utonejo, mnogih med njimi pa ne najdejo več. Christian Sailer, odvetnik in znani borec za živali, je za Freiheit für Tiere povedal: “Nobene druge oblike lova ni, pri kateri bi ledeno mrzla brutalnost ljudi bila tako očitna kot pri lovu na tjulnje. Mlade živali so zaupljive in ne bežijo proč kot zajci in srne, če se jim približajo lovci. Ne: tjulnjev mladič prostodušno in žalostno gleda v lovčeve oči, preden ta zavihti gorjačo, da bi žrtvi razbil glavo in mu strgal kožuh s telesa. Komaj kaj je bolj brutalno in nobenega opravičila ni, tudi gospodarskega, gledano z živalske strani.”

Leta 2001 je po navedbah Društva za osvoboditev in pravice živali neodvisna skupina veterinarjev v poročilu o lovu strnila ugotovitve, da vladna določila o humanem načinu ubijanja niso bila spoštovana. "Šokantno je tudi to, da so veterinarji ugotovili, da so bili v kar 42% primerih, ki so jih preučili, tjulnji odrti živi in pri zavesti," so zapisali.  "Tisti, ki opazujejo kanadski komercialni lov na tjulnje, poročajo o nesprejemljivih načinih krutosti, vključno z lovci, ki vlečejo tjulnje pri zavesti čez ledene plošče s kljukami, pritrjenih na čolnih, jih streljajo in nato pustijo trpeti v agoniji, kopičenje mrtvih in umirajočih živali in celo odiranje živih tjulnjev."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.