Svet
7821 ogledov

Okužbe s covidom-19: Padel rekord, razmere zaskrbljujoče

Covid-19
1/3
Epa
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v petek poročala o rekordnem povečanju primerov okužbe z novim koronavirusom v svetu v zadnjih 24 urah, in sicer za 284.196. Največji porast števila okužb je bil v ZDA, Braziliji, Indiji in Južni Afriki. O prvem primeru okužbe v zadnjih več kot treh mesecih znova poročajo iz Vietnama.

V svetu so rekordno visoko število novih okužb nazadnje zabeležili 18. julija, in sicer 259.848, še navaja WHO.

Število smrti se je povečalo za 9753, kar je največje povečanje na dnevni ravni od zadnjega rekordnega števila smrti 30. aprila, ko so zabeležili 9797 smrti, je na spletni strani objavila tiskovna agencija Reuters.

V juliju je število smrti v povprečju znašalo 5000 dnevno, medtem ko jih je bilo v juniju 4600, še kažejo podatki WHO.

V Vietnamu so medtem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom v zadnjih skoraj sto dneh, so danes sporočile oblasti, ki so navedle, da gre za lokalni prenos okužbe. Vietnam je bil sicer v preteklih mesecih deležen pohval zaradi hitrega odziva in strogih ukrepov, s čimer so v državi uspešno preprečili širjenje nevarnega virusa. Doslej so zabeležili skupno 416 okužb in nobene smrti zaradi covida-19.ž

Covid-19 v Srbiji Slovenija Covid-19 v Sloveniji: Nove okužbe, več ljudi v intenzivni, nova smrtna žrtev

Pri nazadnje okuženem gre za 57-letnega moškega iz mesta Danang na jugu Vietnama. Lokalne zdravstvene oblasti so na novi koronavirus testirale 105 ljudi, ki so bili z njim v tesnem stiku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Moškega, za katerega družina trdi, da je imel le omejene stike z drugimi ljudmi in ki ni zapustil mesta ter je v glavnem ostajal doma, so v bolnišnici priključili na ventilator. Danang je sicer poln domačih turistov, ki se po odpravi karantene vračajo na plaže in v restavracije.

V Južni Afriki, ki je med najbolj prizadetimi državami na svetu, je število okuženih doseglo 421.996, je objavila spletna stran Worldometers, ki objavlja podatke glede okužb in smrti zaradi covida-19. Država je na petem mestu po število okuženih - za ZDA, Brazilijo, Indijo in Rusijo.

Od začetka pandemije je covid-19 v državi zahteval 6343 življenj, kar je več kot polovica smrtnih primerov na afriškem kontinentu.

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v petek zaradi pandemije odredil zaprtje šol za še mesec dni in obljubil ukrepe proti korupciji na področju humanitarne pomoči in javnih nabav v zvezi z novim koronavirusom.

Odločitev o zaprtju šol je Ramaphosa sprejel, ko so v državi v zadnjih tednih zabeležili skoraj 60 odstotkov več naravnih smrti kot običajno, kar naj bi nakazovalo, da je novi koronavirus zahteval veliko več življenj, kot kažejo uradni podatki.

Komentarjev 1
  • Franci Mikec 16:05 25.julij 2020.

    Da bog dal crkne internet in to ne za kratek čas ampak za najmanj eno leto. Zemlja bi se močno spočila od idiotov ki pišejo laži in trosijo strah in zmedo med ljudi. Prihaja čas ko bo treba poravnati račune ...prikaži več in nihče ne bo ubežal .