Svet
17 ogledov

Okužena kar četrtina jajc

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Več kot četrtina doslej pregledanih jajc v Nemčiji zastrupljena z nevarnim dioksinom. Nemško kmetijsko ministrstvo predstavilo akcijski načrt za boljši nadzor v proizvodnji živalske krme.

Kot je v Berlinu povedal vodja oddelka za varnost živil na nemškem ministrstvu za zaščito potrošnikov Bernhard Kühnle, so pri 23 od skupno 83 analiziranih vzorcev jajc našli povišane vrednosti dioksina. Pri svinjskem mesu pa so med 33 analiziranimi vzorci doslej le pri enem našli prekomerno količino dioksina, pri enem pa so bile vrednosti na meji dovoljenega. Primer prekoračene vsebnosti dioksina so odkrili tudi pri kokoših nesnicah.

Pri 21 odvzetih vzorcih mleka, 13 vzorcih pitanih kokoši in šestih vzorcih piščancev pa ugotovljene vrednosti dioksina niso bile prekoračene. Za zdaj v Nemčiji ostaja zaprtih še 396 farm, ki jih preiskujejo zaradi dioksina.

Po besedah Kühnleja se je svinjsko meso iz nemške zvezne dežele Saška-Anhalt, ki naj bi bilo domnevno zastrupljeno z dioksinom, znašlo tudi na Češkem in Poljskem, vendar za zdaj ni podatkov in analiz, da meso dejansko vsebuje dioksin.

Višji standardi
Kmetijska ministrica Ilse Aigner je v Berlinu predstavila akcijski načrt za izboljšanje varnostnih standardov in ostrejši nadzor v proizvodnji živalske krme. Kot je povedala na novinarski konferenci, bodo poostrili obvezno poročanje o izsledkih analiz in izvajanje nadzora živalske krme, prav tako pa nameravajo uvesti nov sistem izdajanja dovoljenj.

"Jasno je, da bo ta zadeva imela posledice," je zatrdila ministrica. "Četudi sedanje preiskave ne bodo pokazale, da je zastrupitev z dioksinom posledica kriminalnega dejanja, bom to izkoristila za preveritev celotne industrije živalske krme," je dejala in poudarila, da je treba dvigniti varnostne standarde.

Nemška kanclerka Angela Merkel podpira krizno upravljanje kmetijske ministrice Aignerjeve v zvezi z reševanjem afere z dioksinom, je sporočil tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert in ob tem zavrnil namigovanja, da je kanclerka nezadovoljna z njenim delom.

Afera s strupenim in med drugim rakotvornim dioksinom, ki so ga odkrili v krmi za piščance in prašiče, je konec lanskega decembra izbruhnila v nemški zvezni deželi Spodnja Saška. Podjetje Harles&Jentsch, ki je proizvajalo maščobe za krmo, v katerih je bila zvišana vsebnost dioksina, naj bi sicer že marca lani ugotovilo zvišane vrednosti dioksina v svojih izdelkih, vendar tega niso sporočili pristojnim službam. Zaradi tega delo podjetja preiskujejo kriminalisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.